hirdetés

Jósa András Oktatókórház, Szülészet-Nőgyógyászati Osztály, Nyíregyháza Dr. Pap Károly, kommentár cikkei

  #1
2017-03-28 12:11:00

A Centers for Disease Control and Prevention (CDC) 2015-ös születési adatokra kiadott előzetes jelentése riasztó híreket tartalmaz.1 A 15 és 19 év közötti tizenévesek körében a szülési arány továbbra is csökken: csupán 1 év alatt 8%-os, 2007-hez képest 46%-os, míg az 1991-es csúcsérték óta 64%-os csökkenés várható. Bár nem hasonló ütemben, de már harmadik éve ugyancsak csökken a császármetszési arány is, jelenleg 32,2%-ról 32%-ra. Ezen belül a kis kockázatú nők (azaz a koponyatartású egyes terhességeket viselő nulliparák) körében a korábbi 26,0%-os érték 25,7%-ra csökkent. 

hirdetés
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.