hirdetés

kommentár Dr. Jermendy György cikkei

  #1
2019-09-19 12:21:00

A diabetes mellitus elősegíti a szívelégtelenség kialakulását, és rontja a ko­szorúérbetegek kórjóslatát. A diabetesszel kapcsolatos szívelégtelenség kezelése a jövőben a tápanyag-hasznosítás vagy az oxidatív stressz be­folyásolására irányulhat. A nem alkoholos zsírmáj a diabeteshez társuló szívelégtelenség kórjósló markere és fontos terápiás célpont is lehet.

  #2
2018-04-27 21:50:00

Fő tünetei a súlyos dehidráció és a neurológiai elváltozások, a levertségtől a kómáig. Az ellátás első lépése az intenzív monitorozás és néhány laboratóriumi érték (vércu­kor, nátrium- és káliumszint) meghatározása. A mielőbbi rehidrálás döntő fontosságú. A vesefunkció mérése után a káliumpótlást is meg kell kezdeni. Ha a dehidráció szűnőben van, inzulint adunk, amíg a vércukorszint nem csökken 16,7 mmol/l alá. Gyermek- és serdülőkorban a túl gyors rehidrálás különösen veszélyes.

hirdetés
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.