hirdetés

Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet, Budapest Prof. dr. Kiss Emese cikkei

  #1
2020-08-24 01:44:00

A meddőség és a vetélések hátterében genetikai, hormonális, anatómiai, infektív, környezeti, hematológiai és immunológiai tényezők állhatnak. Az elmúlt időszak reproduktív immunológiai kutatásainak köszönhetően jelentősen megnőtt a meddőségi vizsgálati lehetőségek száma. A magzatra kedvezőtlen fokozott immunológiai válaszért felelős alloimmun eltérések mellett az egészséges személyek immunszerológiai vizsgálatával kimutat­ható autoantitestek, valamint szervspecifikus és szisztémás autoimmun betegségek ismerete szükséges az infertilitás és a habituális vetélések okainak felderítéséhez. A meddőséghez vagy visszatérő vetélésekhez vezető kórfolyamatok korai felismerése és az adekvát terápia jelentősen növeli a sikeresen kihordott terhességek arányát.

  #2
2019-10-11 15:30:00

A SLE-hez társuló anyai és magzati kimenetelek javításában együtt kell dolgoznia a betegnek, a reumatológusnak és a szülész-nőgyógyásznak.

hirdetés
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.