hirdetés

Kandidátus, infekciókontroll menedzser, Jászberényi Szent Erzsébet Kórház Dr. Barcs István cikkei

  #1
2020-05-04 09:23:00

Ahhoz képest, hogy elfogadjuk a mikrobiom szerteágazó befolyását az életünk legalapvetőbb területeire, meglepően könnyelműen nyúlunk az e folyamatok befolyásolását célzó terápiákhoz. A bélflóra patológiai szerepe leginkább az antibiotikumkezeléshez társuló Clostridioides difficile fertő­zésekben igazolódott. Elméleti megfontolásunk szerint a súlyos C. difficile fertőzések leghatékonyabb megelőzési módja az autológ székletátültetés lenne. A probiotikumok akár súlyos mellékhatásokat is okozhatnak, késlel­tethetik a saját bélflóra visszatelepülését antibiotikumkezelés után.

hirdetés
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.