hirdetés

Országos Korányi Pulmonológiai Intézet, Budapest Bogos Krisztina cikkei

  #1
2020-10-14 16:00:00

A kissejtes tüdőrák (SCLC) agresszív, gyors növekedésű és fokozott áttétképződési hajlammal bíró daganattípus, amely megközelítőleg az összes tüdőrákos eset 14%-áért felel Magyarországon. Kezelésében hatékony célzott gyógyszerek a mai napig nem kerültek bevezetésre, így érdemi terápiás előrelépés az elmúlt három évtizedben nem történt. Ennek oka elsősorban az SCLC, mint klinikopatológiai entitás hete- rogenitásában keresendő, mely befolyásolja a metasztatikus potenciált, a kezelésre adott válaszkészséget és a prog- nózist is. A közelmúlt transzlációs kutatásai ugyanakkor megmutatták, hogy a neuroendokrin differenciáció és négy vele kapcsolatba hozható gén (ASCL1, NEUROD1, YAP1 és POU2F3) expressziós profiljának függvényében az SCLC to- vábbi alcsoportokra bontható, melyek biológiailag jelentősen különböznek egymástól. Ezen alcsoportok biológiájának és klinikopatológiai jellemzőinek alaposabb megismerése lehe- tőséget biztosíthat új, hatékonyabb kezelések kidolgozásához. Magy Onkol 64:243–255, 2020
Kulcsszavak: kissejtes tüdőrák, SCLC, heterogenitás, klinikai relevancia

  #2
2020-10-14 15:16:00

Az utóbbi évtizedek nemzetközi publikációiban a tüdődaganat előfordulása és mortalitása Magyarországon volt a legma- gasabb az európai, sőt a világ országainak rangsorában. Ugyanakkor validált tüdőrákincidencia-adatokat nem közöltek 2019-ig Magyarországról. Munkacsoportunk által 2019 végén és 2020 első fél évében publikált tanulmányokban elsőként tettünk közzé magyar tüdőrákincidencia- és -mortalitási adatokat a NEAK adatbázisán végzett célzott kutatás alapján. Az így közölt eredmények jelentős, 25−30%-ban alacsonyabb magyar tüdőrák-előfordulást mutattak, mint a korábban közölt adatok. Ezek alapján eredményeinkkel ráirányítottuk a figyelmet arra, hogy a korábban közölt magyar tüdőrákinci- dencia- és -mortalitási adatok össze nem vethetően kalkulált eredmények eltérő módszertannal történő alkalmazásából adódnak. Megállapítottuk, hogy a tüdőrák magyarországi előfordulása és mortalitása ugyan magas, de nem haladja meg a közép-európai országok átlagát. Emellett a férfiaknál a tüdőrák előfordulásának és mortalitásának csökkenését mértük a 2011 és 2016 közötti időszakban, míg a nők esetében növekvő értékeket találtunk. Magy Onkol 64:175–181, 2020
Kulcsszavak: tüdőrák, epidemiológia, incidencia, mortalitás, Magyarország

hirdetés
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.