hirdetés

Dr. Simonyi Gábor PhD Centrum-és osztályvezető főorvos, Dél-budai Centrum – Szent Imre Egyetemi Oktatókórház, Budapest cikkei

  #1
2022-03-07 16:00:00

A szerzők az egyesült államokbeli Optum elektronikus adatbázis elem­zésével igazolták, hogy a rivaroxaban – a warfarinhoz képest – csök­kenti a veseszövődmények (40% feletti eGFR-csökkenés, a dialízis vagy vesetranszplantáció szükségessége), az alsó végtag revaszkularizáció vagy major amputáció és a bármely eredetű halálozás kockázatát, nonvalvuláris pitvarfibrillációban szenvedő 2-es típusú cukorbetegeknél, a kísérőbeteg­ségektől függetlenül.

Current Medical Research and Opinion, 2021. július

hirdetés
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.