hirdetés

Dr. Apor Péter cikkei

  #1
2019-01-22 17:30:00

A fittséget mérni kell. Kell mérni. A testmozgás vitális funkció. A fittség vitális paraméter és a kardiovaszkuláris rizikóstátuszt befolyásoló tényező. A cikkben e tételmondatok régebbi és újabb bizonyítékait tekintjük át.

  #2
2017-11-14 10:30:00

Az idősek aránya a népességen belül egyre nagyobb, és az idős emberek egy része „törékennyé” válik: legyengül, lefogy, bizonytalan és imbolygó já­rású lesz. Pedig jó lenne, ha egészségesen, önellátásra és munkára képesen élnénk meg a nyolcvanas-kilencvenes éveinket is. A krónikus betegségek kialakulása ellen az egészséges életvezetés, ezen belül az itt részletezett testedzés, a fittség javítása ígér utat.

  #3
2017-09-14 18:00:00

A krónikus obstruktív tüdőbetegség a harmadik-negyedik leggyakoribb halálokká vált. A betegek évtizedekig állandó kezelésre szorulnak, teljesítőképességük korlátozott, a fellángolások gyakran kórházi kezelést igé­nyelnek, így minden beavatkozás, ami javítja az állapotukat vagy segít a jó állapot megtartásában, gazdaságilag is megtérülhet. Az ambuláns rehabilitáció hatékony, és a legolcsóbb eljárások egyike, ennek ellenére töredékében sincs kihasználva.

  #4
2017-06-12 16:05:00

A fogyókúra-gyógyszertan, illetve az evés- és testsúlyzavarok nemzetközi hírű professzorai a rangos bostoni orvosi hetilapban körvonalazzák, amit ez idő szerint az egyik leggyakoribb kórállapot biokémiai-élettani hátteréről, következményeiről, életmódi, gyógyszeres és sebészi kezeléséről tudunk.

New England Journal of Medicine, 2017. január

  #5
2016-12-20 16:00:00

A szívelégtelenségben szenvedő betegek rehabilitációjáról rövid összefog­lalót olvashatunk Haykowsky MJ és mtsai tollából.1 Ez a dolgozat inspirálta a téma legfrissebb irodalmának áttekintését.

  #6
2016-05-18 13:00:00

A szanszkrit ayus (élet) és veda (ismeret, tudás) szavak összetétele „élettudománynak” fordítható, és holisztikus életviteli szemléletet sugall: diéta, jóga, meditáció, gyógynövényi anyagok fogyasztása az egészség alapja. De vannak-e klinikai bizonyítékok e szemlélet mögött?

#7
2014-08-07 14:14:00

A társadalom idősödése kapcsán az 1980-as években a médiában is felkapott téma lett a „csendes epidémia”: az Alzheimer-kór, a Parkinson-kór, a vaszkuláris típusú szellemi hanyatlás terjedése. Az újabb felmérések azonban nem igazol­ják a félelmet. Európában három tanulmány is arról adott hírt, hogy a 75 év fe­lettiek körében az 1980-as években észlelt előfordulási arány nem nőtt, sőt ta­lán csökkent.
New England Journal of Medicine, 2013. november

  #8
2013-11-27 12:08:00

Coarctatio aortae műtéte után is alapvetően fontos a fizikai aktivitás, mely kedvezően befolyásolja az egyéb kardiovaszkuláris kockázati tényezőket is és javítja az életminőséget. A szívműtét önmagában nem oldja meg a beteg sorsát, ezért igen fontos az érintegritást segítő-megőrző eljárások következetes alkalmazása.

  #9
2013-08-02 12:37:00

A sportolással kapcsolatos hirtelen szívhalálozás csökkentése érdekében be­vezetett szűrővizsgálatnak nem minden országban része a nyugalmi 12-elvezetéses EKG értékelése, mert a sok tévesen pozitív lelet utánvizsgálatot tesz szükségessé képalkotó, terheléses, tartós regisztrációs és elektrofiziológiai módszerek igénybevételével. Sportolók hazai tájékozódó Holter-szűrése 62%-ban mutatott „abnormális” képet panaszmentesség és normális nyu­galmi EKG mellett. Ezért ismertetjük két friss állásfoglalás és közlemény ezzel kapcsolatos ajánlásait, valamint az utóbbi néhány év fontosabb közléseit.

#10
2013-03-19 11:46:00

A rendszeres, kellő mennyiségű és intenzitású fizikai aktivitás – az egészséges életvezetés többi tényezőjével együtt – jelentősen hátráltatja a „civilizációs” betegségek kialakulását. A degeneratív kardiovaszkuláris és metabolikus kórfolyamatok, a kardiorespiratorikus és motorikus fittség romlásának lassítása sok minőségi életévet eredményezhet. A nagyobb fittség csaknem minden betegség kialakulásának megelőzésével és progressziójának lassításával sokéves, egészségben megélhető élettöbbletet jelent. „A testmozgás gyógyszer!”

  #11
2011-03-11 14:35:00

Több szerző a kardiovaszkuláris és metabolikus rizikófaktorok ijesztő sokasodását dokumentálta túlsúlyos és elhízott magyar gyermekek és fiatalok körében, összhangban a világszerte tapasztaltakkal.

hirdetés
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.