hirdetés

Dr. Kiss Róbert Gábor cikkei

  #1
2017-11-14 11:00:00

Ebben a lapszámban a Szimpózium ro­vatnak mind a három cikke olyan te­rületre kalauzol bennünket a kardiológia univerzumában, mely parányit kívül esik a mindennapi rutin, a klisék, az agyunkban extrapiramidálisan felötlő munkadiagnó­zisok kissé talán unalmas, de meleg, biz­tonságos régióján. Ugyanis a kardiológia nem csak iszkémiás szívbetegségből, szív­elégtelenségből és a hipertónia szövőd­ményeiből áll, sokszor elő kell vennünk az eszünket, gondolkozni kell. Szerencsére saját diszciplínánk, a szívgyógyászat bővel­kedik a logikában, a mérhető és felfogható adatokban, továbbá a fizikai törvények által behatárolt összefüggések kiválóan alkal­masak arra, hogy betegünk problémáját gondolkodva értsük meg.

  #2
2017-05-07 15:00:00

Amint a tisztelt Olvasó a következő cik­kek olvasásakor maga is tapasztalhat­ja majd, a kardiológia és a kardiológusok sosem alszanak, mindig van új és izgalmas a keringési betegségek gyógyítása, diag­nosztikája terén.

  #3
2016-07-29 13:00:00

A sztatinok hatásosnak tűnnek a coronaria-plakkok progressziójának lassításában (vagy a regresszió elindításában), mert csökkentik az LDL-koleszterin (LDL-C) szintjét, ezáltal a jövőbeni kardiovaszkuláris események incidenciáját. A sztatinok ezetimibbel történő kiegészítése hatásos agresszív lipidcsökkentő stratégia lehet a kardiovaszkuláris események reziduális kockázatának mérséklésében. A PRECISE-IVUS vizsgálat jelen elemzése szerint a coronaria-plakkok regresszióját nem a koleszterinfelszívódási markerek alakulása, hanem sokkal inkább az elért LDL-C-szint befolyásolja.

Atherosclerosis, 2016. május

  #4
2016-05-11 17:00:00

E szám Szimpózium rovatában három remek áttekintést olvashatnak hazai szaktekintélyek kiegészítéseivel, megjegy­zéseivel. Mindhárom téma interdiszciplináris érdeklődésre tarthat számot, a mindennapok praxisának alapproblémáit érintik, és nem feltétlenül tartoznak az igazi slágertémák közé. Majd látni fogják, hogy igencsak érde­mes lesz elolvasni a cikkeket, mert sokunknak ad, adhat új információt tartalmuk.

  #5
2015-12-29 11:00:00

Kedves Olvasó, amint azt bizonyára tudja, olyan országban és régióban élünk, melyet a keringési halálozás hatvá­nyozottan sújt. Az összhalálozás több mint fele keringési betegségek következménye. Ez az arány a nők között még egy kicsit a férfiakénál is rosszabb. Sok oka van ennek a régiónkra jellegzetes körülménynek, de bizonyára a társadalmi folyamatok, szoká­sok szerepe a legnagyobb. Ezekben a nép­mozgalmi mutatókban csak emberöltőnyi idő elteltével lehet változásokat érzékelni. Nos, a rendszerváltozás óta pontosan egy emberöltő telt el, és valóban, a mérhető élet­tartam 5 életévnyi javulásából mintegy 2,5–3 év a keringési betegségek eredményesebb kezelésének köszönhető.

  #6
2011-12-20 18:46:00
Az akut coronaria-szindrómákban (ACS) és sztentbeültetés után alkalmazott clopidogrelnek van két kedvezőtlen tulajdonsága: aktív formája a szervezetben alakul ki, és az ADP-receptort irreverzibilisen gátolja. Különösen problematikus a gyógyszert rosszul metabolizáló betegeknél tapasztalt nem kielégítô hatás. A közeljövôben két új trombocitagátló tehet szert jelentőségre az ACS ellátásában. Az irreverzibilis ADP-receptor-antagonista prasugrellel a TRITON-TIMI-38 vizsgálatban erősebb trombocitagátlást értek el, mint a clopidogrellel, de a kevesebb ischaemiás esemény több vérzéses szövődménnyel párosult. Az ADP-receptorhoz reverzibilisen kötődő ticagrelor a PLATO vizsgálatban nemcsak az ischaemiás események számát csökkentette a clopidogrelnél jobban, hanem az összhalálozás csökkentésében is hatásosnak bizonyult. A cikk a klinikai gyakorlatban várható változások szempontjából tekinti át az új trombocitagátlókra vonatkozó aktuális ismereteket.
 
hirdetés
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.