hirdetés

Dr. Resch Miklós cikkei

  #1
2018-11-14 17:35:00

A retinaleválás sürgősségi szemészeti kórkép, amely korai diagnózissal és megfelelő műtéti technikával sikeresen gyógyítható. Fontos az általános orvosok ez irányú tudásának felfrissítése, hogy a betegek időben eljussanak a megfelelő ellátóhelyre. A retinaleválás a korszerű műtéti technikák széles tárháza segítségével az esetek többségében jól gyógyítható, de minden erő­feszítés ellenére számos esetben többszöri műtéti beavatkozást igényelhet.

  #2
2011-01-26 10:21:00

A szemfájdalmat gyakran kíséri a szem vörössége vagy duzzanata, de ezek hiányában is felléphet fájdalom, esetleg a látást is veszélyeztető állapot első jeleként. Ilyen betegség az azonnali szemészeti kezelést igénylő akut szűk zugú glaukóma. Óriássejtes arteritis esetén sürgős kortikoszteroid-terápiát kell indítani. Más vaszkuláris állapotok (pl. stroke) ritkán okoznak szemfájdalmat, mégis gondolni kell rájuk. A kisugárzó fájdalom forrása melléküreg-betegség vagy neurológiai elváltozás (pl. trigeminus neuralgia, migrénes vagy klaszter fejfájás, emelkedett intrakraniális nyomás) lehet. A differenciáldiagnózis átfogó, szisztematikus vizsgálatot igényel.

hirdetés
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.