hirdetés

kommentár Dr. Karlócai Kristóf cikkei

  #1
2018-02-26 12:19:00

A heveny jobbszívfél-elégtelenség kórélettana, a betegek ellátása, sze­mélyre szabott kezelésük irányítása bonyolult feladat. Az elkülönítő és az akut kórismézés alapja a betegágy melletti célzott echokardiográfia. A ke­zelés célja az alapbetegség, illetve a kiváltó tényezők kezelése, kombinálva a hemodinamika egyénileg tervezett, a jobb kamra fennálló működéséhez igazított optimalizálásával.

  #2
2009-03-01 00:00:00

A pulmonális hypertonia nem specifikus tünetekkel járó, viszonylag ritka és halálos betegség. Vezető tünete a terhelési dyspnoe. A terápia eredményessége szempontjából döntő fontosságú a diagnózis megerősítése jobbszívfél-katéterezéssel, illetve a betegség pontos besorolása. Célzott kezelés csak pulmonális artériás hypertoniában (PAH) ajánlható. Jelenleg több gyógyszercsoport képviselői állnak rendelkezésre a PAH kezelésére (endotelinreceptor-antagonisták, foszfodiészteráz-5-gátlók, prosztanoidok), ezek különböző kórélettani mechanizmusokat befolyásolnak. A kórlefolyás megítéléséhez sokféle diagnosztikai vizsgálatra van szükség, a pulmonális artériás nyomás mérése önmagában nem elegendő.

hirdetés
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.