hirdetés

Dr. Klujber Valéria cikkei

#1
2018-01-25 12:00:00

A genetikai tanácsadás egyfajta segítő beszélgetés, aminek célja, hogy a ta­nácskérők a számukra legmegfelelőbb döntést hozhassák meg gyermekük vagy saját maguk egészségével kapcsolatban. A korábbi területekhez képest a genetikai tanácsadás sok új betegséggel kapcsolatban is értelmet kapott.

  #2
2015-05-07 13:29:00

A veleszületett fejlődési rendellenességek primer prevenciójáról a EUROCAT (European Surveillance of Congenital Anomalies) − a veleszületett fejlődési rendellenességek európai regisztere − ajánlást készített 2012-ben. Ennek része a velőcső-záródási rendellenességek perikoncepcionális folsavpótlással történő megelőzése.

  #3
2015-03-05 13:07:00

Az Országos Gyermekegészségügyi Intézet 2014 májusától szeptember végéig valósította meg fenntartható fejlődéssel kapcsolatos KEOP pályázatát. Cikkünk a projekt elemeit, eddigi tapasztalatait és a jövőbeni terveket ismerteti.

  #4
2012-10-04 15:03:00

A genetikai tanácsadás keretében valójában nem tanácsot kapnak a tanácskérők, hanem olyan mélységű információt, melynek segítségével maguk hozhatják meg döntésüket. Magyarországon jelenleg nincs aktuális lista a genetikai tanácsadást végző helyekről.

hirdetés
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.