hirdetés

Dr. Gyovai Gabriella cikkei

  #1
2014-04-22 14:07:00

A nőgyógyászaton megjelenő nőket elég ritkán kérdezzük szexuális életükről, pedig a gyakorlatban sok esetben sejtjük a tünet összefüggését a szexualitással. Néha visszatérő alhasi fájdalmak miatt jönnek ezek az asszonyok, máskor gyakori vizelési inger kínozza őket hólyaghurut nélkül. A testi tünetek egy része a gátizomzat tónusának fokozódása miatt jelentkezik. (1)  Ennél gyakoribb, hogy a változókor környéki és praemenstrualis tüneteket panaszolnak – főleg ingerlékenységet −, melyeknek valóban lehet hormonális alapja, de a testi és lelki kapcsolat zavarai ezeket a tüneteket is súlyosbítják.

hirdetés
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.