hirdetés

Phd Dr. Gálffy Gabriella cikkei

  #1
2017-05-06 09:00:00

Az allergiás rinitisz kezelésében a nemzetközi és hazai irányelvek sze­rint egyaránt a második generációs orális antihisztaminok, a nazális antihisztaminok, a nazális szteroidok, illetve az utóbbi kettő kombinációja (a monoterápiák ismert elégtelensége esetén) jelentik a terápiás ajánlás bázisát. A legújabb, pár éve megjelent kombinációs orrspray, a Dymista áttörést jelentett a rinitiszes betegek életminőségének javulásában.

  #2
2016-10-14 19:00:00

A tanulmány célja az volt, hogy 1-szer 20 mg bilastin szedatív, kognitív mel­lékhatásának lehetőségét vizsgálja repülési körülmények között. A második generációs antihisztamin bilastin korábban napi 40 mg dózisig nem mutatott szedatív mellékhatást, és nem rontotta a pszichomotoros teljesítményt, el­lentétben az első generációs hidroxizinnel.

Aerospace Medicine Human Perdormance, 2016. július

#3
2016-03-16 08:00:00

Az allergiás rinitisz rosszabb alvásminőséggel, nappali fáradékonysággal, romló kognitív funkcióval jár együtt, mindez a járművezetési képesség romlásában is jelentkezhet.

Expert Opin Drug Saf. 2016, 15: 89–98.

  #4
2015-11-20 17:19:00

Egyre több adatunk van arra, hogy azok a betegek, akik elsajátítják a COPD-specifikus önmenedzselést, kevesebb kórházi felvételt igényelnek. A terv­nek a COPD tüneteinek rosszabbodásán, a kezdődő exacerbáción kívül a társbetegségek rosszabbodása esetére is egyértelmű utasításokkal kell ellátnia a beteget. A közlemény betekintést ad abba, hogy meddig jutott a legjobban használható COPD-önmenedzselési program a három COPE vizsgálat során, és milyen eredményeket lehet elérni vele.

  #5
2014-04-27 09:00:00

A kétéves, nemzetközi, beavatkozással nem járó, megfigyeléses, a való élet kö­rülményeit utánzó eXpeRience vizsgálat igazolta, hogy az omalizumab alkal­mazása csökkenti az orális szteroid iránti igényt nem kontrollált perzisztáló al­lergiás asztmában.
Allergy, Asthma and Clinical Immunology, 2013. szeptember

hirdetés
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.