Gasztroenterológia

A cöliákia diagnózisa és kezelése

Manapság a betegek többségét extraintesztinális tünet miatt diagnosztizálják. A betegséget jól jelzi a vérben a transzglutamináz elleni IgA antitestek pozitivitása, de általában vékonybél-biopszia is kell a diagnózis igazolásá­hoz. A HLA-DQ2 és/vagy -DQ8 allél jelenléte elengedhetetlen a betegség kialakulá­sához. Az étrendi tanácsadásnak ki kell terjednie a glutén rejtett forrásaira is. A bete­gek 5%-a refrakter a gluténmentes étrendre, őket gasztroenterológushoz kell küldeni a diagnózis revíziójára vagy erélyesebb kezelésre. 

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Timothy D. Pelkowski, MD, MS
a szerző cikkei

Anthony J. Viera, MD, MPH
a szerző cikkei

Dr. Korponay-Szabó Ilma, kommentár
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.