A felnőttkori akut pyelonephritis felismerése és kezelése

Az USA-ban évente közel 250 ezer akut pyelonephritises esetet regisztrálnak, s ezek több mint 100 ezer kórházi felvételt tesznek szükségessé. A betegség hátterében többnyire Escherichia coli fertőzés áll. A leukocyta észteráz teszt és a nitritteszt együtt (ha az egyik lelet pozitív) 75–84%-os érzékenységgel és 82–98%-os fajlagossággal jelzi a húgyúti fertőzést. A vizelettenyésztés 90%-ban jelzi kórokozó jelenlétét. Esetenként a hemokultúra is hasznos lehet. Enyhe, szövődménymentes vesemedence-gyulladásban eredményes az orális, ambuláns fluorokinolon-kezelés. Kórházi felvételt szövődményes infekció, sepsis, tartós hányás, az ambuláns kezelés kudarca és előrehaladott életkor indokol. A kórházi intravénás terápia fluorokinolonnal, aminoglikoziddal vagy harmadik generációs cefalosporinnal történhet. A kezelés befejezése után 1-2 héttel meg kell ismételni a vizelettenyésztést. A sikertelen kezelés rezisztens mikroorganizmusok jelenlétére, anatómiai vagy funkcionális eltérésre, immunszupprimált állapotra utal. A várt hatás elmaradásakor újabb vizsgálatok után a kezelésen is változtatni kell.

Az akut pyelonephritis a felső húgyutak, elsősorban a veseállomány és a vesemedence fertőzése (1. ábra). A betegséget akkor minősítjük szövődménymentesnek, ha szokványos kórokozó okoz gyulladást ép immunrendszerű személy morfológiai és funkcionális szempontból ép vizeletkiválasztó szerveiben. A téves diagnózis sepsis, vesetályog és magas vérnyomáshoz, veseelégtelenséghez vezető idült gyulladás kialakulásának veszélyét rejti magában. Szövődményekre hajlamosíthat minden olyan tényező, amely fokozza a szervezet fogékonyságát vagy gyengíti a fertőzéssel szembeni immunválaszt (1. táblázat).
Az USA-ban évente közel 250 000 akut vesemedence-gyulladás fordul elő, s ezek több mint 100 000 esetben vezetnek kórházi felvételhez. A pyelonephritises nők ötször akkora valószínűséggel szorulnak kórházi felvételre, mint a férfiak (100 000 esetre a nők esetében 11,7, a férfiaknál 2,4 kórházi felvétel jut); ám a nők letalitása kisebb (1000 esetre 7,3, illetve 16,5 haláleset). A várandós nők vesemedence-gyulladása, melynek gyakorisága 1-2%, fokozza a koraszülés és a kis születési súly veszélyét.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Kalyanakrishnan Ramakrishnan, MD ?ˇ Dewey C. Scheid, MD, MPH
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 2,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.