A hepatitis C fertőzés diagnosztikája és kezelése

A krónikus hepatitis C fertôzéshez jelentős morbiditás (cirrózis, hepatocelluláriskarcinóma) és mortalitás társul. A tünetmentes általános népességben nincs szükség a hepatitis C fertôzés rutinszerű szűrésére.
A veszélyeztetett csoportokat tekintve nincs elegendő bizonyíték a rutinszerű szűrôvizsgálat mellett vagy ellen. A krónikus hepatitis C kezelésére pegilált interferon és ribavirin áll rendelkezésünkre. A kezelés alapját a tartós virológiai válasz előrejelzésére alkalmas tényezők képezik; a cél a fibrózis feltartóztatása vagy súlyosbodásának lassítása, a cirrózis megelőzése. A jövôben többféle szerbôl álló sémák is bekerülhetnek a terápiás fegyvertárba. A C vírus okozta krónikus hepatitisben szenvedô betegeknek azt kell javasolnunk, hogy teljesen hagyjanak fel az alkoholfogyasztással. Jelenleg nincs olyan vakcina, amely alkalmas lenne a fertôzés megelôzésére, de a C vírussal fertőzötteket be kell oltani hepatitis A és B ellen. Rendszeres ultrahang-ellenôrzés javasolható a krónikus hepatitis és cirrózis talaján kialakuló hepatocelluláris karcinóma korai felismerésére.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Thad Wilkins, MD, Jennifer K. Malcolm, DO, Dimple Raina, MD, Robert R. Schade, MD
a szerző cikkei

Dr. Gervain Judit, kommentár
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Cikk[79107] galéria
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.