Diabetológia

A prediabétesz és a 2-es típusú cukorbetegség fenotípusai

A manifeszt 2-es típusú diabéteszt rendszerint megelőző prediabétesz is heterogén kórállapot. Nagy figyelmet érdemel ez a stádium, mert már ekkor jelentősen nő a diabétesszel összefüggő szövődmények kockázata. Kívánatos lenne, hogy képesek legyünk felismerni a prediabéteszt és megelőzni a progresszióját. A cikk ismerteti a prediabétesz és a 2-es típusú cukorbetegség fenotípusait, valamint megkísérli felvázolni a majdani fenotípusorientált diabéteszkezelés kezdeti lépéseit.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Robert Wagner
a szerző cikkei

Dr. Hans-Ulrich Häring
a szerző cikkei

Dr. Andreas Fritsche
a szerző cikkei

Dr. Halmos Tamás, kommentár
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.