Genetika, hipertonológia

A primer hypertonia genetikája

Az egyéni genetikai kockázati profil meghatározása segít a hypertonia kialakulásának és a hypertoniás eredetű célszervkárosodás mértékének előrejelzésében és a nagy kockázatú betegek célzottabb, szoros kontrolljában.
A farmakogenetikai törekvések az antihipertenzív kezelés hatásának fokozására és mellékhatásainak megelőzésére irányulnak, és a terápiás költségeket is csökkenthetik.

 Kulcsszavak: HYPERTONIA, POTENCIÁLIS HYPERTONIA-GÉNEK, ORVOSGENETIKA, FARMAKOGENETIKA, FARMAKOGENOMIKA

A hypertonia epidemiológiája
   A magasvérnyomás-betegség a szívinfarktus egyik legfontosabb és a stroke legfontosabb kockázati tényezője.1,3,7,9 Minél magasabb a vérnyomás, és minél hosszabb ideje áll fenn a hypertonia, annál nagyobb a kardiovaszkuláris kockázat. Németországban a hypertonia gyakorisága a 35–64 éves korosztályban 55%, azaz kétszer akkora, mint Kanadában és az Egyesült Államokban.10 A hypertoniások ellátását többek között olyan, személyre szóló terápiával lehet javítani, amely figyelembe veszi a genetikai kockázati profilt.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
E. Brand
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.