A stroke megelőzése

Az átmeneti agyi keringészavart (transient ischemic attack, TIA) követő stroke rövid távú kockázata az első 3 hónapban körülbelül 10–20%, és ezen belül is az első héten a legnagyobb. Sajnos a TIA után fellépő hiperakut stroke megelőzésének lehetőségeiről keveset tudunk. A MATCH (Management of Atherothrombosis With Clopidogrel in High-Risk Patients With Recent Transient Ischemic Attack or Ischemic Stroke) elnevezésű, nemrég lefolytatott vizsgálat adatai alapján úgy tűnik, hogy rövid távon hatásos lehet a kettős thrombocyta-aggregáció-gátló kezelés. A közleményben a szerzők elemzik a terápiás lehetőségeket, összefoglalják a rendelkezésre álló ismereteket, és hangsúlyozzák a véletlen besorolásos vizsgálatok elvégzésének jelentőségét a minor stroke vagy TIA után alkalmazható prevenciós kezelés hatékonyságának egyértelmű megállapításában.

Aminor stroke és a TIA – a gyors diagnózist és beavatkozást szükségessé tevő instabil anginához hasonlóan – valódi orvosi sürgősségi állapot, bár sajnos a világ legnagyobb részén az egészségügyi rendszerek ma még nem tekintik annak. Általános gyakorlat, hogy a minor stroke-ot és a TIA-t nem sürgősséggel kezelik, s az esemény után „alig néhány héten belül” kerül sor a „gyorsított átvizsgálásra”. Emiatt – túl azon, hogy jelen ismereteink szerint a tünetek jelentkezésétől számított 48 órán belül el kell kezdeni az acetil-szalicilsav-terápiát – kevés véletlen besorolásos vizsgálatokon alapuló eredmény segíti a minor stroke vagy a TIA akut fázisában alkalmazandó kezelést. Csaknem minden másodlagos prevenciós vizsgálat betegeit hetekkel vagy hónapokkal a tünetek jelentkezése után választották be a vizsgálati csoportba, ezért éppen a legveszélyeztetettebb betegek nem szerepelnek a vizsgálatokban: azok, akik a közben kialakult stroke miatt kimaradtak belőlük.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Nicolas U.Weir, MD, MSc, MRCP, Andrew M. Demechuk, MD, FRCPC,Alastair M. Buchan, MB, FRCPC, Michael D. Hill, MD, MSc, FRCPC
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.