Obezitológia

A testsúly kontrolljának jövőbeli irányvonalai

Az obesitas az energiafelvétel és az energiafelhasználás közti egyensúly tartós megbomlásának következtében alakul ki, az étvágyat és a táplálékfelvételt szabályozó összetett biológiai rendszer részvételével. Az étvágyat fokozó és csökkentő anyagokkal kapcsolatos új ismereteknek köszönhetően a jövőben lehetőség nyílhat új gyógyszerek kifejlesztésére, amelyek segítséget jelenthetnek az obesitas jelenleg nagyon nagy egyesült államokbeli prevalenciájának csökkentésében. A cikkben a szerző ismertet néhány, az obesitassal kapcsolatos új molekuláris és genetikai felfedezést, és felvázolja a táplálékfelvétel szabályozásában részt vevő hipotalamikus idegpályák működését.

Az obesitas komoly közegészségügyi problémát jelent az Egyesült Államokban. Az elhízás alapjában véve az energiafelvétel és az energiafelhasználás egyensúlyának tartós hiánya következtében alakul ki.

Az energia-háztartást szabályozó rendszer evolúciója a maitól nagyon eltérő környezetben ment végbe: olyan környezetben, ahol kevés táplálék állt rendelkezésre, és a mindennapi élelem megszerzése nagy fizikai erőfeszítést igényelt.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Daniel H. Bessesen, MD
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.