Obezitológia, farmakológia

A testtömegcsökkentő gyógyszerek terápiás értéke

A sajtóban az elmúlt években sok negatív hangvételű közlemény jelent meg a testtömegcsökkentő gyógyszerekről. Emiatt az orvosok és a betegek egyaránt gyanakvással tekintenek ezekre a szerekre. Mivel azonban a közelmúltban több új, az elhízott betegek hosszú távú kezelésére alkalmas készítmény került forgalomba, érdemes felülvizsgálnunk a gyógyszeres testsúlycsökkentés kérdéskörét. Az életmódbeli változtatások kiegészítőiként e gyógyszerek jelentős segítséget nyújthatnak azoknak a betegeknek, akiknek az obesitassal összefüggésben kialakuló betegségek megelőzése érdekében le kell fogyniuk. A szerzők igyekeznek eloszlatni a testtömegcsökkentő gyógyszerekkel kapcsolatos téves nézeteket, egyben útmutatást adnak az ilyen készítmények minél eredményesebb alkalmazásához.

Újabban megcsappant a testtömegcsökkentő gyógyszerek forgalma, s az orvostársadalom e készítmények rendelésével kapcsolatos elővigyázatossága és kétkedése nem alaptalan. Az egyik ok az, hogy az eddigi tapasztalatok szerint a testtömegcsökkentő szerek alkalmazása nem hozza meg a kívánt eredményt, ráadásul számos nemkívánatos következménnyel jár. A hozzászokás lehetőségét magukban rejtő, stimuláns hatású amfetamin-származékok és a jelentős mellékhatásokat – köztük szívbillentyű-károsodást – okozó „phen-fen” bűnlajstroma megingatta az efféle gyógyszerekbe vetett bizalmat.

A gyógyszercsoport csekély forgalmához az is hozzájárul, hogy az elhízást egészen a közelmúltig nem tekintették betegségnek. Ma már tudjuk, hogy az obesitas élettani és genetikai tényezőkre visszavezethető metabolikus zavar.2 Régebben a kövérség az anyagi jólét, illetve a lustaságot és az akaraterő hiányát tükröző jellembeli fogyatékosság szemmel látható jelének számított. Az elhízott embereket senki sem tekintette orvosi segítségre szoruló betegeknek, a gyógyszeres kezelés szükségessége fel sem merült.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Holly R. Wyatt, MD - James O. Hill, PhD
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.