Háziorvoslás, endokrinológia

A TSH-szint értékelése: mikor van szükség kezelésre?

A pajzsmirigy szubklinikus működészavaraira a normális szabadhormon-koncentráció és a csökkent (szubklinikus hyperthyreosis) vagy emelkedett (szubklinikus hypothyreosis) TSH-szint jellemző. Fiziológiás hatások, akut betegségek vagy genetikai változások is módosíthatják a TSH szérumszintjét. Csak a szubklinikus hyperthyreosis növeli egyértelműen a klinikai kockázatot (a pitvarfibrilláció gyakorisága nő). Szubklinikus hypothyreosis esetén fokozott a manifeszt hypothyreosis kialakulásának kockázata. A TSH-szint terápiás célértéke, ha a korábbi (premorbid) TSH-szintet nem ismerjük, 1-2 mE/l.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
G. Brabant
a szerző cikkei

Dr. Kovács Gábor László, kommentár
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
cikk[] galeria
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.