Aplasztikus anaemia – kezelés

Főbb tézisek

  1. Az aplasztikus anaemia (AA) szupportív kezelése során a profilaktikus transzfúziókra klinikailag stabil állapotban kerül sor, azzal a céllal, hogy a hemoglobin-koncentráció 70–90 g/l, a thrombocyta-szám pedig legalább 5–103109/l legyen.
  2. A rezisztencia kialakulásának lehetősége miatt a fertőzések gyógyszeres megelőzése céljából rutinszerűen antibiotikumot, antimikotikumot vagy vírusellenes szert adni nem helyénvaló. Neutropenia mellett fellépő láz esetén azonnal empirikus antibiotikum-kezelést kell indítani széles spektrumú antibiotikum intravénás adásával, kórházi körülmények között. Ha a terápiás válasz elmarad és/vagy a tüdőben beszűrődés látható, korán meg kell kezdeni az Aspergillus ellen hatásos antimikotikum-kezelést.
  3. A súlyos AA leghatásosabb oki kezelése a HLA-azonos testvérből származó csontvelő átültetése, és fiatal betegek esetében ez a választandó terápia. A szerzett súlyos vagy nagyon súlyos AA-ban szenvedő betegeket – ha a transzplantációra nincs lehetőség –, valamint a transzfúzióra váró AA-betegeket immunszuppressziós kezelésben kell részesíteni. A jelenleg legelterjedtebb standard kezelésen kívül erre a célra az anti-lymphocyta vagy anti-thymocyta globulinból (ALG, ill. ATG), cyclosporin A-ból és metil-prednisolonból álló kombinációs kezelés is alkalmazható.

Az aplasztikus anaemia (AA) prognózisa az elmúlt két évtizedben folyamatosan javult. A javuló eredmények alapja a szupportív és kauzális kezelési eljárásokat magukba foglaló terápiás lehetőségek optimalizálása és bővülése.2 A diagnózis felállításakor, a kezelési stratégia megtervezése és az oki terápia kivitelezése végett minden, AA-ban szenvedő beteget hematológiai centrumba kell utalni.

A személyre szólóan megtervezendő kezelés döntően a betegség súlyosságától, a beteg korától és állapotától függ, valamint attól, hogy van-e olyan HLA-azonos családtag, akitől az allogén transzplantáció elvégzéséhez csontvelő nyerhető.11

Szupportív kezelés

Az AA szupportív terápiája a tünetek kontrollálására és a következményes megbetegedések megelőzésére és leküzdésére szolgál. Ez önmagában is javítja a betegség prognózisát, miközben megteremti az oki terápia klinikai feltételeit.2 Alapvetően fontos az előrelátó transzfúziós stratégia, hogy lehetőleg a celluláris antigénekkel szembeni csekély immunizálódás mellett előzzük meg a haemorrhagiás és anaemiás szövődményeket, valamint a fertőzések idejében történő kezelése.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
R. Schroers - K. Hochloch - L. Trümper
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.