Diabetológia

Az 1-es típusú diabetes mellitus hajlamosító tényezői, korai stádiumai és megjelenési formái

Az 1-es típusú diabetes mellitus krónikus autoimmun betegség, amely immuno­lógiai és metabolikus tesztekkel már tünetmentes állapotban is diagnosztizálható. A tünetmentes stádiumban történő korai diagnózis hiperglikémia talaján fellépő súlyos anyagcsere-kisiklásokat akadályozhat meg. A betegoktatás és az anyagcse­re-önkontroll szakszerű betanítása lehetővé teszi, hogy elkerüljük az akut szövőd­ményeket és fokozatosan felkészítsük a beteget vagy családját az inzulinkezelésre. A korai diagnózis azt is lehetővé teszi, hogy preventív kezeléssel késleltessük a tüne­tekkel járó stádium felé tartó progressziót.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Peter Achenbach
a szerző cikkei

Dr. Christiane Winkler
a szerző cikkei

Dr. Florian Haupt
a szerző cikkei

Dr. Andreas Beyerlein
a szerző cikkei

Dr. Anette-Gabriele Ziegler
a szerző cikkei

Dr. Pánczél Pál, kommentár
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.