Genetika, kardiológia

Biomarkerek szívelégtelenségben: van-e klinikai hasznuk?

A szívelégtelenség prevalenciája egyre nő, morbiditása és mortalitása nagy, prognózisa korán kezdett, bizonyítékokon alapuló kezeléssel javítható. Kórismézése még rutinos klinikus számára is nehéz lehet, mert a tünetek kevéssé jellegzetesek. A fizikális vizsgálat egyes leletei viszonylag specifikusak (pl. a 3. szívhang), de nem elég érzékenyek. Éppen ezért folyik a kutatás olyan egyszerű segédeszközök után, amelyekkel a szívelégtelenség kórismézhető vagy kizárható, és a betegek egyéni kockázata megbecsülhető. A cél mindig az, hogy a beteg gyorsan hatásos kezeléshez jusson. A biomarkerek értékes segédeszközeink e cél megvalósításában.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
T. Kempf, K. C.Wollert
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.