Genetika, onkológia

Génexpressziós profil vizsgálata tüdőrákban: kísérleti kutatások és klinikai alkalmazás

A genomkutatás az elmúlt években számos jelét adta annak, hogy a közeljövőben forradalmasíthatja a daganatos betegségek diagnosztikáját és terápiáját. Az innovatív, nagy teljesítményű technológiák segítségével betekintést nyerhetünk a rák keletkezésének molekuláris alapjaiba. Az egyik alapvetően fontos genomikai vizsgálati módszer, a microarray technika segítségével az emberi sejtekben és szövetekben található összes, körülbelül 35 000 gén aktivitását egyidejűleg lehet mérni.
  Egy-egy emberi szervezeten belül minden egyes sejt ugyanazt a génállományt hordozza, a különböző szövetek differenciálódásának és anyagcseréjének sajátosságait a különböző géncsoportok szövetspecifikus aktiválódása – az egyedfejlődés során jellegzetesen változó génexpressziós mintázata – határozza meg. A gének expressziójának, más szóval aktivitásának megváltozása a karcinogenezis fontos és jellegzetes vonása. 

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
R. Kuner
a szerző cikkei

H. Hoffmann
a szerző cikkei

H. Sültmann
a szerző cikkei

Dr. Hegedűs Balázs, kommentár
a szerző cikkei

Dr. Döme Balázs, kommentár
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.