Hepatikus encephalopathia – terápia

Főbb tézisek:

  1. A kiváltó tényezőket, például a gasztrointesztinális vérzést vagy a bakteriális fertőzést fel kell ismerni és meg kell szüntetni. A bélben az ammóniaképződés fel nem szívódó diszacharidokkal csökkenthető.
  2. Krónikus hepatikus encephalopathia esetén tanácsos a napi fehérjebevitelt 1 g/ttkg/nap körüli szintre beállítani. Elágazó szénláncú aminosavak orális alkalmazásával – különösen fehérjeintoleráns, krónikus hepatikus encephalopathiás betegeknél – pozitív nitrogénegyensúly érhető el. L-ornitin-L-aszpartáttal javíthatjuk az ammónia méregtelenítését.
  3. Hármas-négyes fokozatú hepatikus encephalopathia esetén a kiváltó tényezők kiküszöbölése, laktulózos beöntések adása és a fehérjemegszorítás a követendő terápia. Ha a javulás nem kielégítő, L-ornitin-L-aszpartát és flumazenil adható.

Az elsődleges terápiás teendő hepatikus encephalopathia esetén a kiváltó tényező felismerése és megszüntetése. A kezelés további lépései elsősorban a toxikus anyagok bélben történő képződésének és felszívódásának csökkentését célozzák fehérjemegszorítás, illetve laktulóz és szájon át szedhető antibiotikumok segítségével. Az L-ornitin-L-aszpartát javítja az ammónia méregtelenítését és mérsékli a klinikai tüneteket. Akut májelégtelenséghez társuló hepatikus encephalopathia esetén a koponyaűri nyomás csökkentése is szükségessé válhat.

Terápiás eljárások krónikus májbetegségben

Már a minimális hepatikus encephalopathia is csökkentheti a teljesítőképességet és fokozhatja a fáradékonyságot, s ezzel életminőség-romlást okozhat. Ilyen esetben a kezelés is indokolt. Előrebocsátjuk, hogy a hepatikus encephalopathia gyógyszeres kezelésével kapcsolatos klinikai vizsgálatokat megnehezíti a kiváltó okok kiküszöbölése után spontán bekövetkező javulás. A legtöbb vizsgálatban kicsi az esetszám, és a hepatikus encephalopathia standard terápiájaként elfogadott orális laktulózkezelés hatását placebokontrollos vizsgálatban még nem igazolták.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
M. Wettstein - D. Häussinger
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.