Krónikus vesebetegség: prevenció, kezelés és szövődmények

A krónikus vesebetegség szinte minden szervrendszert érintő, progresszív kórállapot. Korai felismerése és kezelése kulcsfontosságú a progresszió fékezése, az életminőség fenntartása és a kedvezőbb kimenetel szempontjából. A háziorvosoknak lehetőségük van a veszélyeztetett betegek szurésére, és a kezelés korai megkezdésével, a progresszió követésével csökkenthetik a betegség hatásait. Krónikus vesebetegségben 130/80 Hgmm alá kell csökkenteni a vérnyomást, elsősorban ACE-gátlóval vagy angiotenzinreceptor- blokkolóval. A hyperglykaemiát úgy kell kezelni, hogy a hemoglobin A1C mennyisége 7% alá csökkenjen. Dyslipidaemiában előnyös a sztatinkezelés. Az anaemia kezelése során a hemoglobin-koncentrációt legjobb 11 és 12 g/dl között tartani. A hyperparathyreosis miatt csökkenteni kell a foszfátbevitelt, és D-vitamin-pótlásról is gondoskodni kell; ha a gyógyszeres terápia kudarcot vall, mutétre lehet szükség. Fel kell ajánlani a betegeknek a diétás tanácsadást, és a dohányzás elhagyásának fontosságát minden orvosi vizsgálat alkalmával hangsúlyozni kell.

A National Kidney Foundation (NKF) definíciója szerint a krónikus vesebetegség 3 hónapig vagy annál tovább fennálló vesekárosodás vagy 60 ml/perc/1,73 m2-nél kisebb glomeruláris filtrációs ráta (GFR). Ez a GFR-érték férfiaknál 132,6 mmol/l-es vagy azt meghaladó, nőknél pedig 114,9 mmol/l-es vagy azt meghaladó szérum-kreatininkoncentrációnak felel meg. Egy másik definíció szerint krónikus vesebetegség akkor áll fenn, ha a 24 órás albuminürítés meghaladja a 300 mg-ot, vagy ha 1 g kiválasztott kreatininre több mint 200 mg kiválasztott albumin jut (1. táblázat). Jelenleg nem kevesebb mint 20 millió amerikai állampolgár szenved krónikus veseelégtelenségben. Az elmúlt évtizedben a betegség incidenciája és prevalenciája kétszeresére nőtt, részben azért, mert a hypertonia, a diabetes mellitus és az ischaemiás szívbetegség hatásosabb kezelése folytán meghoszszabbodott az érintett betegek élettartama, de nagyobb lett a krónikus vesebetegség kialakulásának valószínűsége is. A krónikus vesebetegség kezelésének költségei és a betegséggel összefüggő egyéb költségek 2010-re várhatóan elérik az évi 28 milliárd dollárt. További évi 90 milliárd dolláros kiadást jelentenek a vesebetegek körében gyakori kardiovaszkuláris betegségek, fertőzések és hospitalizációk.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Catherine S. Snively, MD; Cecilia Gutierrez, MD
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.