hirdetés
hirdetés

Neurológia, immunológia, genetika

Sclerosis multiplex

A sclerosis multiplex autoimmun betegségnek tűnik,  melyre a központi idegrendszer ellen irányuló szabályozatlan immunválasz jellemző. A megbetegedés valószínűségét részben genetikai, részben környezeti tényezők határozzák meg. A genetikai tényezők közül eddig csak az immunregulátor gének (HLA-II osztály, IL2R, IL7R) szerepét bizonyították. A CD8+ T-sejtek és a B-sejtek a jövőben célzott immunmodulációs terápiák célpontjai lehetnek. A progresszív neuron-/axonvesztés (neurodegeneráció) előfeltétele a központi idegrendszeri gyulladás. A neuronok és az oligodendroglia sejtek működését megőrző vagy helyreállító terápiák – az immunmoduláns kezelés mellett – a jövőben a kezelés fontos elemei lesznek.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
M. A. Friese
a szerző cikkei

Dr. Illés Zsolt, kommentár
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 6,5 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Cikk[47340] galéria
hirdetés
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.