A közösségben szerzett pneumonia atípusos kórokozói

Főbb tézisek:

  •  1. A Chlamydia pneumoniaekizárólag intracellulárisan szaporodik. Önmagában is, de kevert fertőzés résztvevőjeként is okozhat közösségben szerzett pneumoniát; jelenléte az ilyen tüdőgyulladások 5–15%-ában bizonyítható. Az etiológia elsősorban szerológiai úton tisztázható. A klinikai tünetek nem adnak támpontot a kórokozó azonosításához. Legjobb ellenszerei a makrolidok, a tetracyclinek és az újabb kinolonok.
  •  2. Nincsenek megbízható adataink arról, hogy a Mycoplasma pneumoniaemilyen gyakorisággal szerepel a felnőttek közösségben szerzett pneumoniájának kórokozójaként, de a becslések szerint 5–15% lehet ez az arány. A klinikai képet meghűlésszerű tünetek jellemzik, de a lefolyás elnyújtott; a prognózis általában kedvező. Hasonlóan a többi tüdőgyulladáshoz, a lefolyást nagymértékben befolyásolják a korábbi megbetegedések és a fertőzés súlyossága. A diagnózis döntően szerológiai. Az azithromycin, a telithromycin, a makrolidok, az újabb kinolonok és a tetracyclinek mind hatásosak a M. pneumoniaevel szemben.
  •  3. A közösségben szerzett pneumoniákban 1–15%-os arányban kimutatható Legionella pneumophila különösen gyakran okoz súlyos lefolyású tüdőgyulladást. A betegség magas lázzal és száraz köhögéssel jár, és pleuritis, laryngitis, valamint gasztrointesztinális tünetek is előfordulnak. A kórokozó speciális táptalajon tenyészthető. A leggyakrabban használt diagnosztikai módszer a szerológiai vizsgálat és a vizeletből történő antigénkimutatás. A makrolidok és a fluorokinolonok kellően hatásosak a Legionellával szemben.
  •  4. A Coxiella burnetiiNémetországban csak ritkán okoz közösségben szerzett pneumoniát, az incidencia 2-3 eset/1 000 000 lakos/év. Legkönnyebben azok fertőződhetnek meg, akik munkájuknál fogva rendszeres kapcsolatban állnak házi- és haszonállatokkal. A betegség legtöbbször szubklinikus lefolyású, ám a Q-láz gyakorta tüdőgyulladással jár. A diagnózist szerológiai módszerrel igazoljuk. A választandó antibiotikumok a tetracyclinek, de a makrolidok, a kinolonok és a rifampicin is számításba jönnek. Németországban a C. burnetiielleni védőoltást nem hagyták jóvá. A prevenciót különféle higiénés rendszabályok szolgálják.
  •  5. A súlyos akut respiratorikus szindrómáért (SARS) felelős coronavirusok (SARS-CoV) a pneumonia nemrég felfedezett atípusos kórokozói. Annak valószínűsége, hogy valaki Németországban ezzel a vírussal megfertőződjék, elenyészően kicsi. Miután 2003 nyarán a betegség világméretű terjedését sikeresen megállították, decemberben kiderült, hogy a vírus természetes rezervoárjában fennmaradt, és újabb humán megbetegedéseket okozott. Ma még nem tudhatjuk, hogy a világméretű figyelem és a bevezetett ellenőrzési stratégiák ellenére kialakul-e egy újabb SARS-epidémia. Az első járvány idején, 2003-ban 9,6% volt a halálozási arány. A vírus polimeráz-láncreakcióval közvetlenül kimutatható, enzimhez kötött immunszorbens vizsgálattal (ELISA) vagy immunfluoreszcenciavizsgálattal (IFA) pedig az ellene termelt antitest jelenlétét igazolhatjuk. Oki kezelés nem áll rendelkezésünkre. A szigorú higiénés intézkedések és a karantén a fertőzési lánc megszakításának bevált módszerei. Védőoltás a vírus ellen egyelőre nem létezik.

 A pneumonia (tüdőgyulladás) definíció szerint az alveoláris tér fertőzése, amelynek következtében gyulladásért felelős sejtek és váladék szaporodnak fel az alveolusokban, végső soron akadályozva a gázcserét. 28 Közösségben szerzett pneumoniáról akkor beszélünk, ha a kórokozó kórházon kívüli immunkompetens gazdaszervezetből származik. A pneumonia összes kórokozója közül a Streptococcus pneumoniae után az úgynevezett atípusos kórokozók a legfontosabbak. A típusos bakteriális kórokozók közé a S. pneumoniaet, a Haemophilus influenzaet, a Staphylococcus aureust és a Gram-negatív bélbaktériumokat soroljuk. Az atípusos kórokozók biológiai és kórélettani tulajdonságaikban eltérnek a tüdőgyulladás típusos kórokozóitól. Atípusos kórokozó például a Chlamydia pneumoniae, a Coxiella burnetii, a Mycoplasma pneumoniae és a Legionella pneumophila. A C. pneumoniae, a L. pneumophila és a C. burnetii kizárólag intracellulárisan szaporodik, a M. pneumoniae sohasem érzékeny a béta-laktám antibiotikumokra. A „típusos”, illetve „atípusos” elnevezésből a közösségben szerzett pneumonia kórokozóinak előfordulási gyakoriságára, fontossági sorrendjére nem következtethetünk.

 A pneumonia atípusos virális kórokozói az influenza A és B, a respiratorikus óriássejtes vírus (RSV), az adenovirusok és a nemrég felfedezett coronavirus, amely a súlyos akut respiratorikus szindrómát (severe acute respiratory syndrome, SARS) váltja ki.A klinikai gyakorlatban a típusos és az atípusos pneumonia megkülönböztetése nem könnyíti meg az orvos dolgát, mivel az „atípusos pneumonia” a tünetek és a vizsgálati eredmények alapján nem azonosítható minden kétséget kizáróan. Hasznosabbnak tűnik a típusos kórokozók (pl. S. pneumoniae) és az atípusos kórokozók elkülönítése. A következőkben néhány fontosabb atípusos kórokozót mutatunk be.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
P. Tuschy és J. Lorenz
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.