A terhelés kiváltotta hörgőgörcs felismerése

A terhelés kiváltotta hörgőgörcs (exercise-induced bronchospasm, EIB) rendszerint diagnosztizálatlan, de gyakori állapot, amely szabadidős sporttevékenység közben éppúgy jelentkezhet, mint a sportversenyeken. Bár a terhelés kiválthatja a krónikus asthma exacerbációját, a terhelés kiváltotta hörgőgörcsöt nem szabad összetéveszteni a krónikus gyulladásos betegséggel. A közleményben a szerzők ismertetik az EIB előfordulási gyakoriságát, diagnózisát és kezelését, s kitérnek arra is, hogyan lehet megkülönböztetni az EIB-t a krónikus asthmától.

 Aterhelés kiváltotta hörgőgörcs (exercise-induced bronchospasm, EIB) a légutak erőteljes terhelésre fellépő átmeneti szűkülete. A betegség az USA népességének mintegy 12–15%-át érinti. A krónikus asthmában szenvedő betegek tüneteihez az esetek 70–90%-ában a terhelés is hozzájárulhat. A szénanáthára hajlamos betegek között az EIB gyakorisága a 40%-ot is elérheti, ugyanakkor az EIB-ben szenvedő betegek 5–10%-ának nincs más légúti vagy allergiás betegsége.
Olimpikonok körében végzett felmérések állnak rendelkezésünkre annak megítéléséhez, hogy milyen gyakori az EIB az élsportolók között. Az 1984-es Nyári Olimpiai Játékokon részt vevő amerikai olimpikonok körülbelül 11%-a megfelelt az EIB kritériumainak. Ezek a sportolók összesen 41 érmet nyertek, ami szemléletesen mutatja, hogy az EIB gyakori ugyan, de jól kontrollálható. Az 1998-as Téli Olimpiai Játékokon részt vevő amerikai olimpikonok 17%-a nyilatkozott úgy, hogy terhelés kiváltotta tünetei miatt gyógyszert kell szednie. Egy nemrég megjelent tanulmány szerint6 az Egyesült Államok hadseregébe besorozott fiatalok között körülbelül 7% volt az EIB előfordulási gyakorisága, de ez az alapkiképzés során nem befolyásolta a fizikai teljesítményt.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Christian L. Hermansen, MD és Jeffrey T. Kirchner, DO
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.