hirdetés
hirdetés

Mikor válasszunk inkább ARB-t ACE-gátló helyett?

Bizonyítékon alapuló válasz
A hipertóniások kezelésében az ACE-gátlók választandók, mivel csökkentik a bármilyen okú halálozást, az angiotenzinreceptor-blokkolók (ARB) viszont nem (A szintű ajánlás, metaanalízisen alapul). ARB választása akkor indo­kolt, ha az ACE-gátlónak nemkívánatos hatásai vannak (A szintű ajánlás, metaanalízisen alapul). Az ARB-k ritkábban okoznak köhögést, mint az ACE-gátlók, és a betegek kisebb valószínűséggel szakítják meg az ARB-kezelést nemkívánatos hatások miatt. Mind az ACE-gátlók, mind az ARB-k használ­hatók szervi károsodással járó érbetegség vagy diabétesz fennállásakor, mivel egyformán csökkentik a halálozást és a kórházi felvételek számát (B szintű ajánlás, randomizált, kontrollcsoportos vizsgálaton [RCT] alapul).

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Bachir Tazkarji
a szerző cikkei

Dr. Ambika Ganeshamoorthy
a szerző cikkei

Beth Auten, MSLIS, MA, AHIP
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 2,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.