Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 10
#1
Orvostovábbképző Szemle XXVI. évf. 10. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2019-10-15

A beültethető kardioverter defibrillátor (ICD) a kamrai tachycardiák és a kamrafibrilláció kezelésének, a hirtelen szívhalál megelőzésének alap­vető eszköze. Az ICD megfelelő alkalmazásával a leginkább érintett beteg­csoportban, a középkorú, ischaemiás szívbetegségben szenvedő férfiak körében nemcsak életeket és életéveket mentünk meg, hanem jelentős nemzetgazdasági haszon is keletkezik a tapasztalt munkaerő munkaképességének megtartásával.

#2
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2019-04-08

Egy új kutatás szerint a vesebetegségek kialakulásának kockázata a nem szteroid gyulladáscsökkentőket rendszeresen fogyasztó aktív fiatalokban és középkorúakban is magas.

#3
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2018-03-19

A PRAC kezdeményezte a nem-opioid fájdalomcsillapítók közé tartozó flupirtin hatóanyag európai piacokról történő kivonását.

#4
Orvostovábbképző Szemle XXIV. évf. 5. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2017-05-06

Németországban a koszorúér-betegség a leggyakoribb halálok, emiatt különösen fontos, hogy amennyiben egy betegnek coronaria-reperfúziós beavatkozásra van szüksége, akkor azt a lehető leghamarabb elvégezzék. Egyes EKG-elváltozások azonban megnehezíthetik a diagnózis gyors és pontos felállítását. A tanulmány bemutatja, miként ismerhető fel jobb vagy bal Tawara-szár blokk mellett az akut szívinfarktus.

#5
Orvostovábbképző Szemle XXII. évf. 12. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2015-12-28

Szinte minden mikroorganizmus okozhat endokarditiszt, különösen az olyan Gram-pozitív baktériumok, mint a Streptococcusok, az Enterococcusok vagy a Staphylococcusok. Infektív endokarditisz akkor lép fel, amikor a kór­okozó bakteriémia következtében megtelepszik a szívbelhártyában. A szer­zők egy konkrét esetből kiindulva a betegség patogenezisét, diagnoszti­káját és terápiáját tekintik át.

#6
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2014-12-09

Az Európai Antibiotikum Nap üzenete: Az antibiotikumok körültekintő alkalmazása megelőzi az antibiotikum rezisztens baktériumok megjelenését és kiszelektálódását. Ha antibiotikumot kell adni: adjuk korrekt dózisban, korrekt ideig, a helyi rezisztenciaadatokat figyelembe véve! 

#7
Orvostovábbképző Szemle XXI. évf. 1-2. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2014-02-28

Az új ESC-irányelvek értékes tanácsokkal szolgálnak a bradikardiában szenvedő és szinkópékról beszámoló betegek pacemakeres kezelésének indikálásához és a készülék kiválasztásához. A permanens és az intermittáló aritmia fogalmának bevezetésével az útmutató megkönnyíti a tünetek értékelését, a diagnosztikát és a pacemaker-beültetés indikálását. Ajánlásai a nehezebb esetekben (szárblokkok, első fokú atrioventrikuláris blokk, tünetmentes pulzuskimaradás) elősegítik az egyedi elbírálást. Kiterjedt a szerzők figyelme számos gyakorlati tudnivalóra is (antikoaguláció melletti implantáció, MRI-kompatibilis készülékek, telemonitorozás). 

#8
Orvostovábbképző Szemle XIX. évf. 7-8. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Bizonyítékalapú orvoslás >> Kardiológia
2012-08-17

A COMPAS tanulmányt során egyértelműen bebizonyosodott, hogy a távolból történő pacemaker-ellenőrzés nem rosszabb megoldás, mint a szokásos vizsgálati módszer.

#9
Orvostovábbképző Szemle XVIII. évf. 11. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2011-12-26

A köhögés a leggyakoribb tünet, ami miatt a betegek felkeresik a háziorvosi rendelőt; ilyen esetben általában akut bronchitis a diagnózis.Jellemzően kb. 3 hétig tartanak a tünetek. Az akut bronchitist okozó fertőzések több mint 90%-áért vírusok felelősek. Antibiotikumot csak akkor szabad alkalmazni, ha pertussis gyanúja merül fel, vagy ha fokozott a tüdőgyulladás veszélye.

#10
Orvostovábbképző Szemle X. évf.9. szám
OTSZ Online
2003-09-01
Anamnézis és klinikai leletek. A 30 éves nőbeteget, akinek korábban említésre méltó betegsége nem volt, átmeneti eszméletvesztés (syncope) miatt vettük fel klinikánkra. A mentőorvos asystoliát észlelt, amely spontán módon normofrekvenciás sinus-ritmusra váltott át. A felvételkor a beteg kardiovaszkuláris státusában nem észleltünk eltérést. Vizsgálati leletek. Felvételkor az EKG diszkrét inferior repolarizációs zavart jelzett, amely később kifejezettebbé vált. A szív elektrofiziológiai vizsgálata nem mutatott ki kóros eltérést. A koronarográfia koszorúér-fistulát és a jobb koszorúérből atípusosan eredő ramus circumflexust igazolt. Diagnózis. Fistula a jobb arteria coronaria és a jobb kamra között. A jobb arteria coronariából (RCA) atípusosan eredő ramus circumflexus (RCX). Kezelés és kórlefolyás. A kórházi tartózkodás során a beteg kardiopulmonális státusa stabil volt, szívritmuszavart vagy ütéskimaradást nem észleltünk. A beteget DDD-pacemakerrel láttuk el. A fistula katéteres zárását tervezzük. Következtetések. A szívritmuszavar hátterében néha koszorúér-fistula áll. Ha fiatal betegen észlelünk asystoliát, a szokványos diagnosztikai lépéseken kívül célszerű minél hamarabb a koronarográfiát is elvégezni, különösen akkor, ha EKG-eltérések észlelhetők. A tüneteket okozó koszorúér-fistulát ajánlatos katéteres vagy műtéti úton zárni, már csak azért is, mert a beavatkozás igen csekély kockázattal jár.

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.