Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 11
#1
Orvostovábbképző Szemle XXVII. évf. 7. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Cikkreferátum
2020-07-16

Az AFIRE vizsgálatban pitvarfibrilláló stabil koszorúérbetegeket kezeltek rivaroxaban monoterápiával vagy rivaroxabannal és trombocitaaggregáció-gátló szerrel. 

 

#2
Orvostovábbképző Szemle XXVII. évf. 7. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Cikkreferátum
2020-07-15

Az AUGUSTUS vizsgálatban pitvarfibrilláló, akut coronaria-szindrómán (ACS) és/vagy perkután coronaria-beavatkozáson (PCI) átesett betegeken vizsgálták a kombinált antikoaguláns és aggregációgátló kezelés bizton­ságosságát. 

 

#3
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2020-01-03

A ticagrelor hatásosan csökkentette a vérzések előfordulását nagy kockázatú betegek percután koronária intervenciója után.

#4
Orvostovábbképző Szemle XXVI. évf. 5. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2019-05-16

Az egyre szélesebb körben alkalmazott kettős vérlemezkegátló kezelés kétségkívül növeli a tápcsatornai vérzések veszélyét. A jelen dolgozatban a gyomorvédelem lehetőségeit tekintjük át abban a kardiológiai beteg­populációban, ahol az elvégzett intervenciók a kettős aggregációgátló kezelést szakmailag feltétlenül indokolják.

#5
Orvostovábbképző Szemle XXV. évf. 12. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2018-12-11

A stabil szívkoszorúér-betegség a szükséglet és kínálat egyensúlyának időleges felborulása, mely összefügghet ischaemiával, korábbi szívizom­infarktussal, illetve katéterezéssel vagy CT-angiográfiával igazolt plakkok jelenlétével. A kezelés részét képezi a kockázati tényezők kezelése, a trombocitagátlás és antianginás gyógyszerek adása. A kardiovaszku­láris rizikó optimalizálása nem képzelhető el életmódbeli változtatások és a kísérő betegségek kezelése nélkül. Minden esetben a sztatinterápia elindítása az első lépés, ha az nem ellenjavallt. A trombocitagátlás alapköve az acetil-szalicilsav, alternatívája a clopidogrel. Az antianginás szereket fokozatosan kell hozzáadni a terápiás sémához, béta-blokkolóval kezdve. Válogatott esetekben eredményes lehet a revaszkularizáció perkután co­ronaria-intervencióval vagy bypass grafttal.

#6
Orvostovábbképző Szemle XXIV. évf. 10. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Cikkreferátum
2017-10-15

 A PIONEER AF-PCI vizsgálat eredményei szerint kis dózisú vagy nagyon kis dózisú rivaroxabant tartalmazó terápiás sémákkal csökkenthető a klini­kailag jelentős vérzések kockázata pitvarfibrilláló betegeknél coronaria-intervenció és sztentbeültetés után.

New England Journal of Medicine, 2016. november

#7
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2016-09-20

CYP2C19 polimorfizmus clopidogrel rezisztenciát és így sztent-trombózist okozhat.

#8
Orvostovábbképző Szemle XIX. évf. 5. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2012-05-10

Az adenozin-difoszfáttal (ADP) indukált trombocita aktivációnak meghatározó szerepe van a vérlemezkék aggregációjában és az isémiás szívbetegség patogenezisében. Az acetil-szalicilsavval és ADP receptor-agonistával – pl. clopidogrellel, prasugrellel vagy ticagrelorral – történő kettős trombocitagátló kezelés hosszú távú haszna coronaria-sztent beültetése után egyértelmű. Az összefoglaló közlemény az ADP receptor-antagonisták klinikai alkalmazásának újabb fejleményeit tekinti át.

#9
Orvostovábbképző Szemle XVIII. évf. 12. szám
OTSZ Online >> Kardiológia
2011-12-20
A közeljövôben két új trombocitagátló tehet szert jelentőségre az akut coronaria-szindróma  ellátásában: a prasugrel és a ticagrelor. A cikk a klinikai gyakorlatban várható változások szempontjából tekinti át az új trombocitagátlókra vonatkozó ismereteket.
#10
Orvostovábbképző Szemle XVIII. évf. 9. szám
OTSZ Online >> Kardiológia
2011-09-14
Az acetil-szalicilsav (ASA) kis dózisainak tartós szedése kétszeresére–négyszeresére növeli a felsô gasztrointesztinális vérzés kockázatát. További kockázatnövelô tényezô, ha a beteg az ASA mellett clopidogrelt is szed. A protonpumpagátlók (PPI) és a clopidogrel közti lehetséges kölcsönhatás miatt mind az európai, mind az amerikai gyógyszerhatóság figyelmeztetést tett közzé a két gyógyszer párhuzamos alkalmazásának veszélyeirôl. Dolgozatukban a szerzôk áttekintik az egy és a két trombocitaaggregáció-gátlót szedô betegek gasztroprotektív gyógyszerelésének irodalmát, hangsúlyozva: nincsenek egyértelmû in vivo bizonyítékok arra, hogy a protonpumpagátlók klinikailag jelentôsen rontanák a clopidogrel hatásosságát, a két gyógyszer szedésének idôbeli elkülönítése azonban hasznos lehet.
K
ulcsszavak: clopi pi dogrel, gyógyszerkölcsönha ha tások, protonpumpag mpag mpag mpag átlók, trombocitaagg aagg aagg aagg regáció-gátlás

A szerzők áttekintik az egy és a két trombocitagátlót szedő betegek gasztroprotektív gyógyszerelésének irodalmát. Nincsenek egyértelmű bizonyítékok arra, hogy a protonpumpagátlók jelentősen rontanák a clopidogrel hatásosságát, de a két gyógyszer szedésének időbeli elkülönítése hasznos lehet.

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.