Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 10
#1
Orvostovábbképző Szemle XXV. évf. 11. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2018-11-14

A népesség átlagéletkorának emelkedésével egyre több embert érint az időskori halláscsökkenés. A hallósejtek károsodása exogén és endogén okokra vezethető vissza. A beszédértés a tisztahang-küszöbnél is rosszabb („hallom, de nem értem”). A halláscsökkenés elszigetelődéshez és depres­szióhoz vezethet. Fontos a megelőzés és az egyre korszerűbb eszközökkel segíthető hallásrehabilitáció az életminőség megőrzésére.

#2
Orvostovábbképző Szemle XXV. évf. 4. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2018-04-27

A primer otalgia leggyakoribb oka a középfül vagy a külső fül gyulladá­sa. A fül-orr-gégészeti szakvizsgálat primer otalgia eseteiben általában jelez valamilyen eltérést. A szekunder otalgia etiológiájának tisztázása nem mindig könnyű, mivel a fül beidegzése összetett; a leggyakoribb ok a temporomandibuláris ízületi szindróma és a fogászati fertőzés. Primer otalgia inkább gyermekeknél, szekunder otalgia nagyobb eséllyel felnőt­teknél fordul elő. Ha a diagnózis nem egyértelmű, észszerű opció lehet a tüneti kezelés megkísérlése, képalkotó vizsgálatok elrendelése vagy kon­zílium összehívása. Egyes súlyos kórállapotokban (pl. temporális arteritisz, rosszindulatú daganatok) a fülfájás lehet az egyetlen tünet.

#3
Orvostovábbképző Szemle XXII. évf. 9. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2015-09-08

A diabetes mellitus és a szenzorineurális halláskárosodás együttesen is előfordulhatnak. A kor előrehaladtával mindkét népbetegség gyakoribbá válik. A diabéteszben létrejövő vaszkuláris és idegi károsodások elvben halláscsökkenést is okozhatnak, de ezt jól tervezett, statisztikailag meg­bízható vizsgálatok még nem támasztják alá. Cikkünk célja, hogy felhívjuk a figyelmet a két betegség lehetséges kapcsolatára és összefoglaljuk a té­mával kapcsolatos válogatott irodalomat.

#4
Orvostovábbképző Szemle XXI. évf. 10. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2014-10-17

A nem cisztás fibrózis talaján kialakult bronchiektáziák heterogén betegségcsoportját a hörgők és hörgőcskék folyamatos tágulása, a krónikus infekció, gyulladás, váladékfelhalmozódás és hörgőszerkezet-pusztulás ördögi köre jellemzi. A terápiás célok egy része független az etiológiától: a patomechanizmusnak az alapbetegségtől független közös elemeiből következik.

#5
Orvostovábbképző Szemle XXI. évf. 9. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2014-09-12

A családorvosi praxisban gyakorta panaszolt tünet a külső akusztikus stimulus nélküli zajészlelés, azaz fülzúgás. A sokszor idiopátiás tünet legfőbb feltárt oka a szenzorineurális halláscsökkenés. Fülészeti, vaszkuláris, neopláziás, neurológi­ai, farmakológiai, fogászati és pszichés tényezők is állhatnak a háttérben. A ki­vizsgálás során kizárandók a súlyosabb betegségek, így a Ménière-szindróma, a vesztibuláris schwannoma. Csaknem minden esetben timpanometriával kiegé­szített audiometriás vizsgálatot kell végezni. Neurológiai képalkotó vizsgálatra vagy a vesztibuláris működés elektronisztagmográfiás vizsgálatára is szükség lehet. A tá­mogató betegtanácsadást már a kezdő kivizsgálás alkalmával meg kell kezdeni.

#6
Orvostovábbképző Szemle XX. évf. 4. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2013-04-22

A halláscsökkenés az 50 évesnél idősebbek legalább 25%-át és a 80 év fe­lettieknek több mint a felét érinti. A szűréssel a serdülők és a fiatal felnőttek nyerhetnek a legtöbbet. A szűrés történhet kikérdezéssel, egyszerű rendelői vizsgálattal vagy audiometriával. A családorvosi gyakorlatban végzett audiometria eredményét képzett egészségügyi dolgozó könnyen értelmez­heti. 

#7
Orvostovábbképző Szemle XX. évf. 4. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2013-04-21

Az Orvostovábbképző Szemle legújabb számának fülészeti-audiológiai szimpóziuma a heveny hallójárat-gyulladással, va lamint az audiometriával és a leletek értelmezésével foglalkozik. Mind két témakör sokakat érint, és mind a közlemények, mind a kommentárok a gyakorlat számára hasznos tudniva lókat tartalmaznak. 

#8
Orvostovábbképző Szemle XIX. évf. 11. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2012-11-13

A tuberkulózis ma is az egyik legfontosabb fertőző betegség világszerte és növekszik a gyógyszerrezisztens tuberkulózisok száma is. A multirezisztens M. tuberculosis okozta fertőzések a ma rendelkezésre álló gyógyszerekkel nehezen és drágán kezelhetők. Az interferon-g-tesztek specifikusabbá tették a látens M. tuberculosis fertőzés diagnózisát, de nem segítik az aktív tuberkulózis igazolását.

#9
Orvostovábbképző Szemle XIX. évf. 11. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2012-11-13

A halláscsökkenés a 61−70 éves korosztály harmadát, a 85 év felettiek több mint 80%-át érinti. Felismerésére 50–60 éves kor felett szűrővizsgálatokat kell végezni. A rendelői szűrőmódszerek közé tartozik a suttogáspróba és az audioszkópia. A kórelőzmény felvétele fényt deríthet pl. zajártalomra, ototoxikus gyógyszerek használatára. A hallójárat és a dobhártya vizsgálata azonosíthatja a vezetéses halláscsökkenés okát. A diagnózist audiometriás vizsgálattal meg kell erősíteni. A hirtelen fellépő szenzorineurális halláscsökkenés hátterét sürgősen ki kell vizsgálni. Az időskori halláscsökkenés javítását az akadályozhatja, hogy az érintettben nem tudatosul fogyatékossága, azt az öregedés természetes és elkerülhetetlen velejárójának hiszi, illetve nem használja a hallásjavító eszközt, mert azt megbélyegzőnek, drágának vagy kényelmetlennek tartja.

#10
Gyermekgyógyászati Továbbképző Szemle XIV. évf.3. szám
OTSZ Online
2009-10-27
Esetismertetések 1. eset A rendszeres orvosi ellenőrzések egyike alkalmával egy egészséges kétéves kisfiúról kiderül, hogy a beszédfejlődés izolált késése jellemzi. A család kórtörténetében nem fordult elő hallásprobléma. A gyermek újszülöttkori hallásvizsgálatával kapcsolatos kikérdezésre az anya a következő választ adja: „Említették, hogy meg kellene ismételni a vizsgálatot, de mivel mindig eléggé elfoglaltak voltunk, ez végül elmaradt. Senki nem is hívta fel rá újból a figyelmemet, ezért úgy gondoltam, nincs is jelentősége.” A gyermeket hallásvizsgálatra utalják, amely során közepesen súlyos kétoldali sensorineuralis halláskárosodást állapítanak meg. Hallókészülék viselését és intenzív beszédterápiát javasolnak. 2. eset Egy négyéves kislány magatartási problémák miatt kerül kivizsgálásra. Szülei attól tartanak, hogy gyermekük figyelemhiány–hiperaktivitás-betegségben szenved. Elmondásuk szerint a kislány gyakran rá sem hederít a kérésre, látszólag nem is figyel a hozzá beszélőre, és nehezen követi az utasításokat. Társaival ellentétben ő még nem nőtt ki a dackorszakból. Az iskolai előkészítő foglalkozások alkalmával megérti a feladatot, ha az egész csoport együtt dolgozik, az egyedül neki szóló feladatok végrehajtása azonban nehézséget okoz számára. Akut középfülgyulladás miatt gyakran szorult orvosi kezelésre. A fizikális vizsgálat behúzódott dobhártyákat láttat, mindkét oldalon hegesedéssel. A rendelőben elvégzett tympanometriás és audiometriás vizsgálat közepesen súlyos vezetéses halláscsökkenésre enged következtetni. Mivel feltételezhető, hogy a magatartási problémák a gyermek csökkent hallására vezethetők vissza, a beteget fül-orr-gégészhez utalják, tympanostomiás tubus esetleges behelyezése céljából. Kommentár: Dr. Gáborján Anita A cikk a gyermekkori halláscsökkenések okait, szűrését, diagnosztikáját és kezelési lehetőségeit foglalja össze. Nagyon fontos témát tekint át gyermekgyógyászati szemszögből, és felhívja a figyelmet azokra a pontokra, ahol a gyermekgyógyásznak fontos szerepe lehet a halláscsökkenés felismerésében, a gyermek fül-orr-gégész, audiológus szakorvoshoz irányításában. Jól ismert, hogy az ép hallás feltétele a megfelelő beszédfejlődésnek, ezáltal a testi-szellemi fejlődésnek is, szükséges a teljes értékű kommunikációhoz és a társadalomba való beilleszkedéshez. Össztársadalmi feladatunk, hogy lehetőségeinkhez mérten ezt mindenki számára biztosítsuk. Az orvostudomány és a technika mai ismeretei szerint igen széleskörű diagnosztikai és rehabilitációs tárház áll rendelkezésre a halláscsökkenés felismeréséhez és kezeléséhez, a hallás javításához. Sajnos hazánkban nem minden térségben érhetők el ezek a lehetőségek, és a finanszírozás is határt szab az alkalmazásnak.

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.