Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 10
#1
Orvostovábbképző Szemle XXVII. évf. 3. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2020-03-30

A modern gyógyászatban a gyógyszerkölcsönhatások nem kapnak mindig a súlyuknak megfelelő figyelmet. 

#2
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2020-02-13

A Phathom Pharmaceuticals Inc. megkezdte a vonoprazán vizsgálati hatóanyaggal folytatott PHALCON-EE fázis III klinikai vizsgálatot erozív refluxbetegség és gyomorégés kezelésére.

#3
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2018-05-28

Az antioxidánsokban gazdag táplálkozás csökkenti a Parkinson-kór kialakulásának kockázatát és tüneteinek rosszabbodását.

#4
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2017-04-17

A napi rendszeres zöldség- vagy gyümölcsfogyasztás csökkenti a COPD kialakulásának esélyét a dohányosok körében.

#5
Orvostovábbképző Szemle XXIII. évf. 12. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Egyéb >> Visszapillantás
2016-12-20

Isten! Add, hogy a teremtésben társaiddá legyünk,
Hogy megértsük és tovább jobbítsuk tetteid,
Hogy itt, glóbuszunkon biztos otthonra leljen
A jólét, boldogság és a harmónia.

Részlet Szent-Györgyi Albert Psalmus Humanus c. költeményéből, 1964, Beney Zsuzsa fordítása.

#6
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2015-07-08

Egy most megjelent tanulmány szerzői összefüggést találtak a citrusfélék fogyasztása és a melanoma kockázata között, de a jó nevű onkológiai szaklap szerkesztői felhívják a figyelmet arra, hogy ez nem feltétlenül oksági kapcsolat.

 

#7
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2015-06-26

Az új funkciókkal bíró biológiai rendszerek élőlények tervezése és létrehozása az elmúlt években átlépett a fejlődés egy kritikus fázisán: már nemcsak érdekes elméleteket produkál, de egyre több való világbeli alkalmazást is. 

#8
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2015-05-22

A heszperidin (Hsd) és aglikonja, a heszperetin (Hst) két olyan citrusfélékből származó flavonoid, melyeknek igazolható az antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatása.

#9
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2012-02-27

A Norwich Medical School of the University of East Anglia most nyilvánosságra hozott kutatása szerint a citrusfélék – ezen belül is elsősorban a narancs és grépfrút – fogyasztása csökkenti az ischaemiás stroke kockázatát nőknél. A jótékony hatás a gyümölcsök flavonontartalmával függ össze. 

#10
Orvostovábbképző Szemle XIV. évf.2. szám
OTSZ Online >> Farmakológia
2007-02-01

A grépfrút a kiegyensúlyozott étrend egészséges alkotóeleme, de hatással van számos gyógyszer metabolizmusára. A fontos gyógyszerek közül kölcsönhatásba léphetnek vele pl. a sztatinok, az antiarrhythmiás szerek és a kalciumcsatorna-blokkolók.

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.