Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 10
#1
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2016-12-23

A rendszeres halhúsfogyasztás, szívvédő hatása miatt, nemzetközi terápiás irányelvekben is szerepel. Egy új svéd vizsgálat szerint azonban nemcsak a túl kevés, de a túl sok hal is növelheti a nők halálozását.

#2
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2016-11-04

Húszezernél több angol felnőtt átlagosan 12 éves prospektív megfigyelése azt bizonyította, hogy a spanyolországi PREDIMED vizsgálat eredményei északibb tájakon is megismételhetők.

#3
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2016-08-11

Nagy metaanalízis igazolja, hogy az ω-3-zsírsavak magasabb vérszintje mérsékelten csökkenti a halálos szívinfarktus kockázatát. Egy randomizált vizsgálat szerint az ω-3-zsírsavak alkalmazása infarktus után javítja a szív teljesítményét és csökkenti a szívizom-károsodást.

#4
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2014-09-01

A legújabb vizsgálatok megerősítették azt a közismert vélekedést, hogy a halhúsok fogyasztása védi az agyat az öregedéssel járó problémáktól, sőt az értelemért és a memóriáért felelős agyterületek tömege növekszik. 

#5
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2013-07-11

Dániában bizonyítékot találtak arra, hogy mind a halhúsban szegény, mind a halfélékben nagyon gazdag táplálkozás a pitvarfibrilláció fokozott kockázatával jár.

#6
Orvostovábbképző Szemle XX. évf. 5. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Bizonyítékalapú orvoslás
2013-05-24

A spanyolországi vizsgálatban közel ötéves diétás kezelés után azt találták, hogy olívaolajban vagy csonthéjas magvakban (dió, mogyoró, mandula) gazdag mediterrán étrenddel – összehasonlítva a zsírszegénynek mondott, de lényegében amerikai típusú étrenddel – száz infarktus, szélütés vagy kardiovaszkuláris haláleset közül mintegy harminc megelőzhető.

#7
Orvostovábbképző Szemle XX. évf. 2. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Bizonyítékalapú orvoslás >> Kardiológia
2013-02-15

Két nagy farmakoterápiás tanulmány betegeinek dietetikai szempontú együttes vizsgálata igazolta, hogy a módosított Alternative Healthy Eating Index alapján egészségesebbnek tekinthető étrend a bizonyítottan hatásos gyógyszerek szedésétől függetlenül is mérsékli a nagy kardiovaszkuláris kockázatú betegek klinikai állapotának romlását.

#8
Orvostovábbképző Szemle XX. évf. 1. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Bizonyítékalapú orvoslás >> Kardiológia
2013-01-22

Kísérletes adatok szerint a hosszú láncú ómega-3 zsírsavak közvetlen és közvetett antiaritmiás hatást fejtenek ki, különösen heveny iszkémia esetén. Ennek alapján logikus és indokolt volt tanulmányozni a szívműtétet követő pitvarfibrilláció gyakoriságát ilyen zsírsavak perioperatív adása mellett, a mintegy kéthetes vizsgálat azonban nem igazolta a pitvarfibrillációt megelőző hatást.

#9
Orvostovábbképző Szemle XVII. évf. 10. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Egyéb >> Utazásorvostan
2010-10-07

Hazánk több mint 40 000 vizsgával rendelkező könnyűbúvára e kedvtelésért külföldre kell utazzon,  ellátásuk is az utazási orvostan feladata.

#10
Orvostovábbképző Szemle XI. évf.10. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2004-10-01

Főbb tézisek: A fiatalok hirtelen szívhalálát gyakran genetikailag meghatározott rendellenességek okozzák; felnőttek esetében legtöbbször coronaria-betegség áll a háttérben. A szerkezeti elváltozások mellett a működésbeli zavarok is nagy szerepet játszhatnak a hirtelen szívhalál kiváltásában. Kezdetben legtöbbször kamrai tachycardia lép fel, amely azonban a mentőorvos megérkezéséig gyakran kamrafibrillációba megy át. A csökkent ejekciós frakció a hirtelen szívhalál legfontosabb kockázati tényezője. Az invazív elektrofiziológiai vizsgálat prediktív értéke csekély. A mérsékelt intenzitású aerob testedzés és a telítetlen ómega-3-zsírsavakban gazdag halhús fogyasztása csökkenti a hirtelen szívhalál kockázatát. Infarctust követően, illetve szisztolés szívelégtelenség esetén a béta-blokkolók, az ACE-gátlók és a kis dózisú aldoszteron-antagonisták csökkentik a hirtelen szívhalál veszélyét. Az antiarrhythmiás szereknek - ritka eseteket kivéve - nincs szerepük a hirtelen szívhalál elsődleges megelőzésében. Infarctuson átesett, 35%-nál kisebb ejekciós frakciójú, non-sustained kamrai tachycardiában és elektrofiziológiai vizsgálattal indukálható sustained tachycardiában szenvedő, illetve súlyosan károsodott ejekciós frakciójú betegek esetében beültethető kardioverter-defibrillátorral (ICD) csökkenthető a hirtelen Etiológia és patogenezis Hirtelen szívhalálon definíció szerint olyan kardiális eredetű, természetes halált értünk, amikor a tünetek megjelenése után egy órán belül hirtelen eszméletvesztés következik be. Németországban évente körülbelül 150000 ember hal meg emiatt. A hirtelen szívhalál incidenciája életkorfüggő: serdülőkorban és a 35 évesnél fiatalabbak között évi 0,001%, 35 éves kor fölött évi 0,1-0,2%-ra nő. Férfiaknál gyakrabban fordul elő, mint nőknél.25 Az életkorral a hirtelen szívhalál eseteinek etiológia szerinti megoszlása is változik. A kiskorúak és fiatal felnőttek hirtelen szívhalálának hátterében túlnyomórészt genetikailag meghatározott rendellenességek - például hypertrophiás cardiomyopathia vagy hosszú QT szindróma - állnak (1. táblázat),32 de különféle myocarditisek és coronaria-rendellenességek is okozhatnak hirtelen szívhalált.3 Felnőttkorban a coronaria-betegség áll az első helyen (kb. 80%).38

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.