Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 6
#1
Orvostovábbképző Szemle XXVI. évf. 9. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Konszenzuskonferencia
2019-09-20

A differenciált pajzsmirigyrák incidenciája az elmúlt években jelentősen növekedett, a daganatspecifikus halálozás azonban ér­demben nem változott. A daganatok több­sége korai stádiumú, jó prognózisú, ezért a nemzetközi irányelvek a kevésbé radikális ellátás mellett foglaltak állást.

#2
Stroke Mozaik Stroke Mozaik 10. évfolyam 2. szám
OTSZ Online >> Stroke Mozaik
2019-01-07

Az ischaemiás stroke az esetek egy részében nem thromboemboliás, hanem inkább hemodinamikai jellegű, mely – kompenzatórikus kollaterális keringés hiányában – folyamatosan rosszabbodó vérátáramlással jár. A hemodinamikai ischaemiás stroke éves előfordulási aránya 25%, mely a becslések szerint évente 2%-kal emelkedik, és e betegek tipikusan nem reagálnak megfelelően a gyógyszeres kezelésre. A nyaki verőér ellátási területén létrejövő átmeneti ischaemia okozta agyi infarktusok 5−15%-ában az arteria carotis interna (ICA, internal carotid artery) teljes elzáródása jön létre. Gyógyszeres kezelést követően a rekurrens stroke 2 évre számított kockázata a stroke összes típusát figyelembe véve évente 5−9%, míg az ipsilateralis ischaemiás strokeokra vonatkozóan évente 2−8%. ennél is nagyobb a rizikó azokban az esetekben, amikor a képalkotó vizsgálatok hemodinamikai zavart igazolnak. Az ICA okklúziója esetén a rekurrens stroke előfordulási aránya az indexeseményt követően 1 év elteltével 4,8%, 3 év múltán 12,2%, míg 5 év elteltével 17,1%.

#3
Orvostovábbképző Szemle XXII. évf. 2. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2015-03-04

Az agyat ellátó erek ateroszklerotikus makroangiopátiája fontos oka az iszkémiás stroke-nak, de gyakran diagnosztizálják ideggyógyászati szempontból tünetmen­tes betegeknél is. Ez számos kérdést vet föl a követendő terápiás elvek, mindenek­előtt a revaszkularizációs terápia javallatai terén.

#4
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2014-12-16

Bár továbbra sincs igazolt bizonyíték a mobilozás és az agydaganatok összefüggésére, egy svéd vizsgálat állítása szerint a hosszú mobil telefonálások növelik az agydaganatok kockázatát. 

#5
Stroke Mozaik Stroke Mozaik 6. évfolyam 2. szám
OTSZ Online >> Stroke Mozaik
2014-07-28

Ötven százalékot meghaladó, tünetmentes carotis-szűkület az átlagpopuláció körülbelül 3,6%-ában áll fenn, idősebb korban és férfiaknál valamivel nagyobb arányban. Az elváltozás jelenlétében nagyobb a későbbi stroke előfordulásának esélye, bár úgy tűnik, hogy két évtized elteltével a kockázat csökken. A jövőbeni neurológiai események szempontjából nagy kockázatú szűkületek azonosítása segítséget nyújthat az intenzívebb terápiára és invazívabb stratégiákra szoruló betegek kiválasztásához.

#6
Orvostovábbképző Szemle XX. évf. 2. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2013-02-14

Az a. carotis interna szűkülete az isémiás stroke egyik vezető oka. Ez a gyakori elváltozás gyógyszerekkel, endarterektómiával vagy sztent beültetésével kezelhető. Az utóbbi években mindhárom terápiás területen jelentős fejlődésnek lehettünk tanúi, ezért a korábbi vizsgálatok eredményei nem alkalmazhatók a döntésekben kritikátlanul. 

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.