Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 21
#1
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2020-12-23

A svéd Vicore Pharma vizsgálati készítménye ígéretesnek bizonyult a COVID-19 fertőzés tüneteinek csökkentésében.

#2
Orvostovábbképző Szemle XXVII. évf. 10. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2020-10-27

A cikk bemutatja a csökkent ejekciós frakcióval járó szívelégtelenség (HFrEF) standard terápiájára vonatkozó adatokat a krónikus vesebetegség különböző stádiumaiban levő betegek esetében, majd az újabb kezelési lehetőségeket veszi szemügyre. Csak a HFrEF kórjóslatának javítása cél­jából alkalmazott készítményekre koncentrál. A tünetek kontrollálására alkalmazott kiegészítő szereket – főleg a kacs- és a tiazidszerű vízhajtókat, valamint a digitalis-készítményeket – nem tárgyalja.

#3
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2020-09-16

A Persidis testvérek Biovista nevű cége a mesterséges intelligencia segítségével hat olyan szert azonosított, amelyek bevethetőek a COVID-19 ellen.

#4
Orvostovábbképző Szemle XXVII. évf. 1. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Cikkreferátum
2020-02-04

Az ACE-gátlók és az ARB-k egyaránt részét képezik az akut és a krónikus koszorúér-betegség szekunder prevenciós gyógyszeres terápiájának. Egy dél-koreai kohorszvizsgálatban az ACE-gátlók szig­nifikánsan kedvezőbben befolyásolták a betegek életkilátásait.

#5
Orvostovábbképző Szemle XXV. évf. 12. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Cikkreferátum
2019-01-14

A KAMIR-NIH regiszter elemzése alapján az akut myocardialis infarktust elszenvedett betegek terápiájában az ACE-gátlók nagyobb előnyöket biz­tosítanak a hosszú távú túlélés tekintetében, mint az ARB szerek.

Journal of Cardiovascular Pharmacology and Therapy, 2018. augusztus

#6
Orvostovábbképző Szemle XXV. évf. 9. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Cikkreferátum
2018-09-19

A magasvérnyomás-betegség korai felismerésével és hatékony kezelésével jelentősen csökkenthető a szív- és érrendszeri események rizikója. E szoros összefüggés ismerete ellenére a vérnyomáskontroll világszerte messze elmarad az optimálistól. Olyan kezelési stratégiákra van szükség, ame­lyek a vérnyomáscélérték hatékonyabb és gyorsabb elérését támogatják. Az alábbiakban ismertetett vizsgálat az új, 3,5 mg perindoprilt és 2,5 mg amlodipint tartalmazó fix kombináció első vonalú alkalmazásának előnyét igazolják.

Journal of Hypertension, 2018. június

#7
Orvostovábbképző Szemle XXIV. évf. 5. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2017-05-07

A krónikus szívelégtelenség gyakran előforduló, nagy morbiditású és mor­talitású betegség. Sok páciens a szívelégtelenség mellett veseelégtelen­ségben vagy diabetes mellitusban is szenved. A betegek életminősége szempontjából döntő fontosságú a standardizált, evidenciákon alapuló terápiák alkalmazása. A tanulmány a témakörben közreadott legújabb ismereteket taglalja.

#8
Orvostovábbképző Szemle XXIII. évf. 10. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Egyéb >> Gyógyszergyári közlemény
2016-10-15

Az antihipertenzív kezelés fő előnye magának a vérnyomáscsökkentésnek köszönhető, nagyban független az alkalmazott gyógyszertől, ezért az öt fő gyógyszerosztály mindegyike alkalmas a kezelés elkezdésére és fenntartá­sára akár monoterápiában, akár kombinációban, figyelembe véve az ellen­javallatokat. Bizonyos kombinációk, különösen a fix dózisúak, előnyösek lehetnek egyes klinikai helyzetekben a monoterápiához vagy a külön alkal­mazott szerekhez képest. A jelen dolgozat a nebivolol és a hidroklorotiazid kombinációjának vérnyomáscsökkentő hatását és tolerálhatóságát vizsgáló klinikai tanulmányok eredményeit foglalja össze.

#9
Orvostovábbképző Szemle XXII. évf. 11. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Cikkreferátum
2015-11-20

Nagy kockázatú, szívelégtelenségben nem szenvedő betegeken az ACE-gátlók csökkentették az összhalálozást, a szívinfarktus, a stroke, az újon­nan kialakult szívelégtelenség és diabétesz kockázatát. Az ARB-k csupán az összetett végpontot és az újonnan kialakult diabéteszt mérsékelték szignifikánsan. Az eredmények támogatják azt a vélekedést, hogy a két gyógyszercsoport eltérő hatásmechanizmusa a klinikai végpontokban is megmutatkozik, és megerősítik a különféle kardiológiai betegségekben az ACE-gátlókat előnyben részesítő ajánlásokat.

Journal of the American College of Cardiology, 2013

#10
Orvostovábbképző Szemle XXII. évf. 6. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Cikkreferátum
2015-08-17

Az angiotenzin II receptor blokkolók igen gyakran alkalmazott, jól tolerál­ható vérnyomáscsökkentő szerek. Az elmúlt évtizedben több tanulmány eredménye alapján felvetődött, hogy összefüggés állhat fenn egyes kép­viselőik és bizonyos daganatos megbetegedések gyakoribb előfordulása között. Talán a 2-es típusú angiotenzin II receptorok fokozott aktiválódásá­nak kedvezőtlen hatásával van dolgunk – amelyet azonban az FDA szerint messze felülmúlnak a gyógyszercsoport kedvező kardiovaszkuláris hatásai.
International Journal of Cardiology, 2014

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.