Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 8
#1
Orvostovábbképző Szemle XXVIII. évf. 4. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2021-04-28

A rákbetegségek primer prevenciója hosszú évtizedek óta kutatások tárgyát képezi. Ma már számos evidencia támasztja alá azt a tényt, hogy az élet­módbeli tényezők fontos szerepet töltenek be a rosszindulatú daganatok kialakulásában. A megelőzés fontos eleme az egészséges életmód követése, az egészséges étrend betartása, az élethosszig megőrzött normális testsúly és a rendszeresen végzett fizikai aktivitás, mert ezekkel bizonyos daganat­típusok kialakulásának kockázata jelentősen csökkenthető. Az American Cancer Society 2020-ban új szakmai ajánlást adott ki erre a kérdéskörre. A cikk ennek figyelembevételével mutatja be a rák primer prevenciójának lehetőségeit, koncentrálva az étrend és a fizikai aktivitás hatására.

#2
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2020-10-21

Most közzétett egérkísérletek tanúsága szerint a fruktózban gazdag étrend súlyosbítja a gyulladásos bélbetegséget. A hatásért a bélrendszeri baktériumflóra megváltozását teszik felelőssé.

 

#3
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2015-09-16

Kanadában választás lesz októberben, és a helyi diabétesz társaság a pártoknak javasolja, támogassák a cukrozott üdítőitalok adóztatását, mert a 2-típusú cukorbaj gyakorisága 2000-től egy évtized alatt megduplázódott és ez a folyamat tovább gyorsul.

#4
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2015-05-18

Egy új vizsgálat igazolta, hogy a kardiovaszkuláris kockázat növelésével többször megvádolt cukortartalmú üdítőitalok dózisfüggő módon, már kétheti fogyasztás után jelentősen növelik a szív- és érbetegségek veszélyét.

#5
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2014-06-20

A hamis élelmiszerek azért különösen veszélyesek, mert hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a sarki boltban vagy a vendéglátóhelyeken kapható dolgok egyáltalán nem lehetnek károsak az egészségünkre, hiszen azokat ellenőrzött körülmények között jutatták el hozzánk. 

#6
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2014-06-13

Az üdítőitalok fogyasztásával több fruktóz kerül be a szervezetünkbe, mint amennyit a termékösszetevőket feltüntető címkék alapján várhatnánk – állapította meg a University of Southern California (USC) gyermekkori elhízással foglalkozó kutatóközpontjának legfrissebb vizsgálata.

#7
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2012-12-06

Egy elemzés azt mutatta ki, hogy azokban az országokban, ahol édesítőszerként magas fruktóztartalmú kukoricaszirupot (HFCS, high fructose corn syrup) használnak, szignifikánsan nagyobb a 2. típusú diabétesz prevalenciája, mint az ilyen édesítőszert nem alkalmazó országokban.

#8
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2012-05-22

Egy most közzétett vizsgálat volt az első, mely azt bizonyította, hogy a fruktózban gazdag étrend lassítja az agy működését és kedvezőtlenül befolyásolja az emlékezőképességet és a tanulást. Az is bebizonyosodott, hogy az ómega-3-szírsavak éppen ellenkezőleg, védő hatást fejtenek ki.

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.