Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 5
#1
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2020-10-05

Az EMA CHMP pozitívan véleményezte az anthrax fertőzés kezelésére szolgáló Obiltoxaximab SFL készítményt.

#2
Orvostovábbképző Szemle XXV. évf. 3. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Egyéb >> Ránézek és megmondom
2018-03-30

A haditengerészet 20 éves alkalmazott­ja a bal felkarján megjelent bőrkiütés miatt fordult orvoshoz. Arról számolt be, hogy kilenc nappal korábban kissé leégett a napon. A napégés után három nappal, tengerentúli bevetés előtt rutinszerű vé­dőoltást kapott lépfene, hepatitisz A és B, japán enkefalitisz vírus, tífusz és himlő ellen. A felkaron, a deltaizom feletti terület bőrén először kicsiny, enyhén kipirosodott, kiemel­kedő bőrkiütést észlelt 2 nappal azelőtt, hogy felkereste orvosát. Az elváltozás mé­rete 24 óra alatt többszörösére nőtt. A beteg az érintett területen diszkomfortérzést is ta­pasztalt. Láza nem volt, és korábban még soha nem észlelt hasonlót.

#3
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2017-06-02

A feltámasztott baktériumok különleges esélyt nyújtanak az élet legalapvetőbb kérdéseinek tanulmányozásához is.

 

#4
Orvostovábbképző Szemle XXI. évf. 9. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2014-09-12

A zoonózisok komoly veszélyt jelentenek az emberiség egészségére és fenntartha­tó fejlődésére. (45) Az emberi fertőző betegségek nagy része és az újonnan megjelenő kórokozók döntő többsége zoonózis. Diagnosztizálásukat a sokszor nem jellegzetes tünetek nehezítik, (46) ezért a klinikai tüneteken, jeleken túl az epidemiológiai helyzet ismerete is fontos. 

#5
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2014-07-21

A magyar és nemzetközi sajtó 2014. július 4-n hírt adott magyarországi humán anthraxról, melyet beteg szarvasmarha húsának fogyasztása okozott. Négy nappal később, a tiszafüredi illegális vágástól függetlenül, egy Heves megyei házi vágásból származó marhahúsból a NÉBIH Állat-egészségügyi Diagnosztikai Igazgatósága lépfene kórokozóját mutatta ki, egy humán bőranthrax kapcsán. 

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.