Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 9
#1
Orvostovábbképző Szemle XXIV. évf. 4. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Egyéb >> Olvasói levél
2017-04-10

Átolvastam a lapban Dr. Oberfrank Ferenc „Útkeresés: az orvoslás céljai és az orvosi autonómia” és Dr. Kincses Gyula „Útkeresés II: az egészség és gyógyulás célszerű irányai” című írását. A két nagy ívű és a súlypontokat igen jól kiemelő munkához nem kívánok korrekciókat, megjegyzéseket fűzni – ha az alkotók ezeket a gondolataikat kívánták közzétenni, akkor ez szuverén joguk és felelősségük, ezt illik tiszteletben tartani. 

#2
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2015-07-24

A tenger gyümölcsei igen jelentős étel-allergének, így az ezekből származó étrendkiegészítőként is forgalmazott kitozán potenciális allergén. 

#3
Orvostovábbképző Szemle XXII. évf. 3. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2015-04-03

 A képalkotó eljárások fontos szerepet töltenek be a reumatológiai betegségek diagnózisában és kezelésük követésében. Az ultrahang nélkülözhetetlen az ízületi és vaszkuláris betegségek, az MRI a csonteróziók és a csontvelőödéma kórismézésében. A kapillárismikroszkópia a kötőszöveti betegségek (pl. szisztémás szklerózis) korai diagnózisát és kezelésének követését segíti. A kettős energiájú CT (DECT) kimutatja az urátkristályokat. 

#4
Gyermekgyógyászati Továbbképző Szemle XX. évf. 1. szám
OTSZ Online >> Gyermekgyógyászati Továbbképző Szemle
2015-03-05

Az 1-es típusú diabéteszes gyermekek kortársaikhoz hasonló életminőséggel és fizikai aktivitással rendelkeznek, de a motoros képességeikben lemaradás tapasztalható. A glikémiás kontroll a kardiorespiratorikus fittséggel mutat összefüggést.

#5
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2014-01-16

Igény szerint, a felhasználás helyszínén és bonyolult eszközök nélkül elkészíthető oltóanyag kifejlesztésén dolgoznak amerikai kutatók. A nanorészecskék felhasználásával készülő új típusú vakcinát egereken már sikeresen tesztelték.

#6
Orvostovábbképző Szemle XX. évf. 11. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2013-11-20

A nanotechnológia sok területen jelen van már mindennapi életünkben. Összeha­sonlítva a többi felhasználási területtel, a nanométeres tartományba eső vékony­rétegek klinikai alkalmazása felé csak lassan nyílik meg az út. Ennek oka gyakran a költségekre, a felhasználásra és az adott klinikai helyzetekben fennálló kockáza­tokra vonatkozó ismereteink hiánya. Szorosabb együttműködésre lenne szükség a kórházi, rendelői gyakorlat és a mérnöki, természettudományos kutatás, fejlesz­tés között. A cikk átfogó képet ad a nem mérnök, nem biofizikus olvasó számára a nanobevonatok sokoldalú orvosi alkalmazásának elveiről, módszereiről, esetleges veszélyeiről.

#7
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2013-10-04

A nanorészecskék felhasználása jelentősen megnőtt az utóbbi években, ezzel párhuzamosan az aggodalmak is növekednek a részecskék esetleges egészségügyi kockázata miatt. 

#8
OTSZ Online >> PR cikkek
2012-11-19

Egy új, miniatűr, a nukleáris mágneses rezonancia (NMR) technológiát felhasználó diagnosztikus platform képes arra, hogy detektálja a sejt mikrovezikulumoknak nevezett apró részecskéit egy csepp vérben. A ráksejtek több mikrovezikulumot bocsátanak ki magukból, mint a normális sejtek, s ezért detektálásuk egyszerű módja lehet a rák diagnosztizálásának.

#9
Magyar Onkológia 56. évf. 2. szám
OTSZ Online
2012-05-15

- A csernobili katasztrófa tanulságai a XXI. században
- Nanotechnológia az orvostudományban
- A sugárzások rákkeltő hatásai
- A sugárterápia környezet- és egészségvédelmi vonatkozásai (azonosságok és különbségek az ionizáló/nem ionizáló sugárzások hatásmechanizmusában)
- Az ionizáló sugárzás immunrendszerre gyakorolt hatása
- Ionizáló sugárzás terápiás alkalmazása, laser-indukált másodlagos sugárforrások
- Kis sugárdózisok hatására bekövetkező molekuláris szintű változások
- Élelmiszereinkben előforduló radionuklidok szerepe a lakosság sugárterhelésében
- Funkcionális MRI-vizsgálatok az orvosi diagnosztikában
- Arzén-trioxid antioxidáns hatásának vizsgálata humán sejtes rendszerben
- KAQUN-víz hatása egészséges önkéntesek immunológiai paramétereire
- d-Lenolate® hatása egészséges önkéntesek immunológiai paramétereire
- Géntoxikus és oxídatív expozíció hatásvizsgálata egysejtes gélelektroforézissel vegyipari dolgozókon
- Az ionizáló sugárzás orvostudományi alkalmazásainak sugárvédelmi vonatkozásai
- Nem orvosi célú humán röntgenvizsgálatok sugárvédelmi kérdései
- A lakosság elektromágneses terhelésének csökkentése az alacsony frekvenciájú és a rádiófrekvenciás terek esetében
- A lakossági és munkahelyi ultraibolya sugárzás túl-expozíció megelőzésének lehetőségei
- Kell-e féljünk a napsugárzástól?
- Az ionizáló sugárzás molekuláris biológiai hatása sejt- és szervezeti szinten
- Korszerű atomerőmű-típusok
- Kisdózisú ionizáló sugárexpozíció kimutatása kémiai karcinogénekkel exponáltak limfocitáiban
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.