Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 7
#1
Orvostovábbképző Szemle XXIII. évf. 7-8. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Egyéb >> Van egy kérdésem
2016-08-12

Bizonyítékon alapuló válasz

A topikális antihisztaminok és a hízósejt-stabilizálók, önállóan vagy kom­binációban alkalmazva, egyaránt eredményesen és biztonságosan eny­hítik a szezonális és a perenniális allergiás kötőhártya-gyulladás tüneteit (A szintű ajánlás, következetes, jó minőségű, betegorientált bizonyítékokon alapul). Nincs elegendő bizonyíték az egyes topikális szerek hatásosságának összehasonlításához. Súlyos nemkívánatos hatást nem jelentettek az ilyen szerek alkalmazásával kapcsolatban.

#2
Orvostovábbképző Szemle XXIII. évf. 2. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Cikkreferátum
2016-02-28

Bár a betegségfenotípusok azonosítása nagy jelentőségű klinikai és kuta­tási szempontból, az endotípusokra alapozott klasszifikáció jelentőségét csak mostanában kezdjük felismerni. A rinitisz a klinikailag és kórélettanilag sokszínű kórképek közé tartozik, a gyakran többszörös átfedést mutató entitások elkülönítése megkönnyítheti a diagnózist és az előtérben álló kórállapot kezelését.

Eur J Allerg Clin Immunol, 2015. május

#3
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2012-09-12

Az asztmájuk miatt inhalációs szteroidkezelésben részesülő gyermekek felnőttkori végső testmagassága valamelyest elmarad azokétól, akik nem használtak gyermekkorukban ilyen készítményeket − derült ki egy átfogó asztmavizsgálatból a közelmúltban.

#4
Orvostovábbképző Szemle XVIII. évf. 5. szám
OTSZ Online >> Allergológia, immunológia
2011-05-20

Az allergiás rhinitis („szénanátha”) hatással van az életminőségre, a munkaképességre és más betegségek (pl. asztma) előfordulására. A kezelési terv életkor- és tünetfüggő. Az intranazális szteroidok a leghatásosabb gyógyszerek.

#5
Gyermekgyógyászati Továbbképző Szemle XV. évf. 2. szám
OTSZ Online
2010-06-30

A fejlett ipari országokban az asthma bronchiale a leggyakoribb gyermekkori krónikus megbetegedés, amely folyamatos gondozást és legtöbbször hosszú távú kezelést igényel.

#6
Orvostovábbképző Szemle XV. évf.12. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2008-12-01

Minden allergénspecifikus kezelési módszer alapja a szenzitizáltság meghatározása az immunglobulin E antitestek szérumból történő kimutatásával vagy a légúti allergénekkel végzett bőrteszttel. A szenzitizáltság ismeretében tanácsot adhatunk a betegeknek arra vonatkozóan, hogy miként kerülhetik el az allergéneket, és megtervezhetjük az immunterápiát.

#7
Orvostovábbképző Szemle XI. évf.10. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2004-10-01

Főbb tézisek: A perzisztáló asthma bronchiale minden súlyossági fokozatában minden korosztály kezelésének alapját az inhalációs szteroidok képezik. A lokálisan alkalmazandó szteroid adagja egyenesen arányos az állapot súlyosságával. Mivel ez a kezelés sem mentes a dózisfüggő szisztémás mellékhatásoktól, az inhalációs szteroidokat is a lehető legkisebb adagban kell alkalmazni. Az antileukotriének, az antikolinerg szerek, valamint a cromolyn és a nedocromil nem általános gyógyszerei az asthmának, használatuk egyedi esetekben képezheti megfontolás tárgyát. Specifikus immunterápia segítségével az asthma allergiás formáinak lefolyása enyhíthető. Jó hörgtágító hatásuk miatt a b2-agonisták az inhalációs szteroidok mellett az asthma bronchiale legfontosabb gyógyszerei. A formoterol és a salmeterol hosszú hatástartamuk miatt különösen alkalmasak a középsúlyos és a súlyos asthma tartós kezelésére. A formoterol hatása igen gyorsan kialakul. A b2-specifikus mellékhatások a hosszú hatástartamú készítményekre kevésbé jellemzők, mint a rövid hatástartamúakra. A szteroidok és a b2-agonisták igen jól kombinálhatók egymással, mert molekuláris szinten egymás szinergistái. A szteroidok képesek ellensúlyozni a b2-receptorok számának a rendszeres béta-agonista-kezelés miatt bekövetkező csökkenését. Megfordítva, a tartós hatású b2-agonisták is fokozzák a szteroidok terápiás hatását. A két hatóanyag kombinálásával a szteroid dózisa csökkenthető.

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.