Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 3
#1
Orvostovábbképző Szemle XXI. évf. 6. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2014-06-25

A lakosság átlagéletkorának növekedése és életmódjának átalakulása miatt egyre gyakoribb csontritkulás mindmáig aluldiagnosztizált és elégtelenül kezelt betegség. A megelőző intézkedések közül a primer prevenció életmódbeli beavatkozásokat foglal magába, másodlagos megelőzésként fontos a megfelelő kalcium- és D-vitamin-bevitel. 

#2
Orvostovábbképző Szemle XVIII. évf. 11. szám
OTSZ Online >> Reumatológia
2011-12-26

Az osteoporosis terápiájában új antireszorptív, illetve oszteoanabolikus terápiás célpontokat határoztak meg. Az új célpontokon keresztül ható szerek némelyike már elérhető vagy klinikai kipróbálás alatt áll.Az új antireszorptív szerek közé tartozik egy anti-RANKL ellenanyag, a már törzskönyvezett denosumab, illetve a katepszin K enzimet gátló, klinikai kipróbálás alatt álló odanacatib.

#3
Orvostovábbképző Szemle XVIII. évf. 11. szám
OTSZ Online
2011-11-15

Az osteoporosis terápiájában új antireszorptív, illetve oszteoanabolikus terápiás célpontokat határoztak meg. Az oszteoblasztok, illetve az oszteoklasztok működését új célpontokon keresztül befolyásoló szerek némelyike már elérhető vagy klinikai kipróbálás alatt áll. Az új antireszorptív szerek közé tartozik egy anti-RANKL ellenanyag, a már törzskönyvezett denosumab, illetve a katepszin K enzimet gátló, klinikai kipróbálás alatt álló odanacatib. Ígéretes kutatások folynak a táplálékfelvétel csonthatásait közvetítő glukagonszerű peptidek antireszorptív tulajdonságának kiaknázására. A csontregeneráció gátlószereinek antagonistái a jövőben nagy hatású oszteoanabolikus gyógyszerek lehetnek, főbb célmolekuláik a SOST, a DKK1 és az aktivin.

Kulcsszavak: csontbontás, csontépítés, denosumab, odanacatib, osteoporosis, oszteoblasztok, oszteoklasztok

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.