Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 10
#1
Orvostovábbképző Szemle XXVIII. évf. 2. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2021-03-11

A korai vírusellenes kezelés csökkentheti a súlyos és kritikus esetek előfordulását. Súlyos COVID-19-tüdőgyulladásban a lehető legkorábban fontolóra kell venni a kortikoszteroidok rövid távú alkalmazását a citokinkaszkád gátlására és a progresszió megelőzésére.

#2
Orvostovábbképző Szemle XXVIII. évf. 2. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2021-03-03

A földrészekre kiterjedő pandémiák jelentősen befolyásolták a történelem menetét. Uralkodók halála, és hadseregek pusztulása, a gazdaság szétesése a következmény. A kórokozók folyamatos változása, a fogékony populáció számának növekedése miatt a pandémiákra a jövőben is számíthatunk. Tehát nem az a kérdés, hogy lesznek-e világjárványok. A kérdés az, hogyan tudjuk kezelni, tudunk-e tanulni a tapasztalatokból, azt tudjuk-e helyesen használni. A „One Health” – „Egy egészség” koncepció segíthet ebben.

#3
Orvostovábbképző Szemle XXVII. évf. 11. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Betegtájékoztató
2020-11-25

A felső légúti fertőzések – melyeket „megfázásként” is szokás emlegetni a köznyelvben – heveny formában jelentkező, általában maguktól is meggyógyuló betegségek. Leggyakoribb kórokozóik különböző légúti vírusok. 

 

#4
Orvostovábbképző Szemle XXVII. évf. 11. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2020-11-25

A „meghűléses” betegségek fő kórokozója a rhinovirus, de kétszáznál több féle vírus okozhatja és bakteriális fertőzés is súlyosbíthatja a tüneteket. Az influenza gyengébb immunrendszerűeknél, újszülötteknél, időseknél akár halálos is lehet. A tüneteket az immunrendszer fertőzésre adott reakciói váltják ki. 

#5
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2020-03-30

A kínai Wuhanban COVID-19 fertőzéssel kórházba került gyermekek klinikai, laboratóriumi és mellkas CT adatainak feldolgozása alapján megállapítható, hogy a COVID-19 fertőzés gyermekekebn jellemzően enyhe tünetekkel zajlik, de a társult fertőzések gyakoribbak, mint felnőtt korban.

#6
Hematológia Mozaik Hematológiai Mozaik 8. évfolyam 2. szám
OTSZ Online >> Hematológia Mozaik
2017-10-16

BEVEZETÉS
A BCL2 fehérje család tagjai fontos szerepet játszanak az intrinsic apoptózis szabályozásában, segítik a tumorsejtek túlélését és a terápiára való rezisztencia kialakulását. A B CL2-inhibitorok monoterápiában is hatékony kezelésnek bizonyultak krónikus lymphoid leukaemia (CLL) kezelésében. Az első, szelektív BCL2-inhibitor, a venetoclax gyorsan csökkentette a tumortömeget relabált/refrakter (R/R) CLL-ben, illetve kis lymphocytás lymphomában (SLL), még nagy rizikójú – pl. 17p deléciót hordozó – csoportokban is (ORR 80%, CR 6–20%). Emellett a rituximabbal együtt alkalmazott korai fejlesztésű, nem szelektív BCL2-inhibitor, a navitoclax tolerálható és hatékony kombinációnak bizonyult R/R lymphoid malignitásokban. A cikk szerzői a rituximabbal kombinációban alkalmazott venetoclax biztonságosságát, farmakokinetikáját és hatékonyságát vizsgálták R/R CLL-ben és SLL-ben szenvedő betegeknél.

#7
Orvostovábbképző Szemle XXIV. évf. 10. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2017-10-15

Az influenzavírusok egyedülálló tulajdonsága a nagyfokú változékonyság. E nagyfokú változékonyság következtében már néhány hónap leforgása alatt képes jelentősen megváltoztatni az antigén-szerkezeti tulajdonságait, ami nagy kihívás elé állítja az oltóanyag fejlesztőit és előállítóit. Az elmúlt évtizedekben az oltóanyag előállításának módszertana folyamatosan fej­lődött, nyomon követve az influenzavírusok mutációs változásait, annak érdekében, hogy minden influenzaszezon kezdetén a lehető leghatéko­nyabb vakcina kerüljön az oltóorvosok kezébe.

#8
Orvostovábbképző Szemle XXII. évf. 1. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2015-02-07

 A nyálmirigybetegségek gyulladásos, bakteriális, virális és daganatos kórképeket ölelnek fel. A heveny szialoadenitisz fájdalommal, gennyesedéssel, duzzanattal jár, s antibiotikummal, nyálmirigymasszázzsal, folyadékpótlással, a nyáltermelés foko­zásával gyógyítható. A vírusos kórképek közül a mumpsz és a HIV-fertőzés terápiája a háttérben álló betegség ellen irányul. Visszatérő vagy idült szialoadenitisz a gyer­mekkori visszatérő parotitisz és a szialolitiázis. A gyulladás hátterében gyakran kő vagy szűkület áll, a kezelés célja az elzáródás megszüntetése. A nyálmirigyek – zö­mükben jóindulatú – daganatai fájdalmatlan szoliter csomókként jelennek meg a nyakon. A kórisme képalkotó vizsgálatokkal és biopsziával állítható fel.

#9
Gyermekgyógyászati Továbbképző Szemle XVIII. évf. 5. szám
OTSZ Online
2013-11-27

Bár a felső és alsó légúti infekciók az esetek többségében enyhe vagy közepesen súlyos formában zajlanak, szövődményként sinusitis, otitis media és bronchopulmonális (BP) infekciók fordulhatnak elő, melyek krónikussá válhatnak, vagy időről időre visszatérhetnek, mely terápiás nehézségeket okozhat.
Bár e fertőzések etiológiai háttere nem mindig deríthető fel egyértelműen, az esetek többségét baktériumok (Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae, Moraxella catarrhalis, Klebsiella pneumoniae és A csoportú Streptococcus pyogenes), még gyakrabban pedig vírusok (RSV, adenovírusok, parainfluenza- és influenzavírusok) okozzák.

#10
Gyermekgyógyászati Továbbképző Szemle X. évf.3. szám
OTSZ Online
2005-06-01
Bevezetés A kisgyermekek körében évről évre előforduló, járványszerű alsó légúti megbetegedések leggyakoribb kórokozója a respiratorikus syncytialis vírus (RSV). A vírus által okozott bronchiolitis vagy tüdőgyulladás miatt az Egyesült Államokban évente mintegy 75–125 ezer csecsemő szorul kórházi kezelésre. A kórokozó gyermekgyógyászati jelentősége már több mint négy évtizede ismert, azt azonban csak nemrégiben bizonyították, hogy bármely életkorban okozhat komoly légúti fertőzést. A vírussal kapcsolatos ismeretek bővülése és a gazdaszervezet fertőzésre adott válaszának pontosabb megismerése kiszélesítette a betegségmegelőzési stratégiák tárházát és a terápiás eszköztárat is. Bár az RSV által okozott megbetegedések teljes kivédése ma még csak álom, a fertőzés hatékony kezelése és a betegek szigorú nyomon követése megoldott. Virológia Az RSV a Paramyxoviridae családba tartozó pneumovirus. Elsőként náthás csimpánzok szervezetében mutatták ki, mely alapján csimpánznátha-kórokozónak nevezték el. Ezt követően légúti betegségben szenvedő csecsemők szervezetéből is izolálták, és a szövettenyészetben megfigyelt jellegzetes syncytiumok alapján respiratorikus syncytialis vírusnak keresztelték át. A tokkal rendelkező vírus örökítőanyaga egyetlen molekulából álló, negatív szálú, 53106 D súlyú RNS. Ez összesen 10 mRNS-t kódol, amelyek mindegyike más-más fehérje szintéziséért felelős. A tokot ezek közül 5 fehérje (F, G, SH, M, M2) alkotja. Az F vagy fúziós protein feltételezhetően a vírusburok és a gazdasejt membránjának összeolvadását (fúzió) indítja el. A jelentős szénhidráttartalmú, nagy méretű G glikoprotein a vírusnak a gazdasejthez való kapcsolódását segíti. A kis méretű, hidrofób SH protein szerepe egyelőre tisztázatlan. Az M és M2 nevű mátrixfehérjék valószínűleg a vírus nukleokapszidját kapcsolják össze a tokkal. A nukleokapszid kialakításáért és működéséért 3 fehérje (L, N, P) felelős. A fertőzött sejtekben a fentiek mellett két amorf szerkezetű fehérje (NS1 és NS2) is megtalálható.

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.