Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 9
#1
Orvostovábbképző Szemle XXVIII. évf. 2. szám
OTSZ Online >> Allergológia, immunológia
2021-03-12

Az élő kórokozókat tartalmazó vakcinák éberebbé teszik a veleszületett im­munrendszert, így BCG-, kanyaró-mumpsz-rubeola- vagy orális poliovírus-vakcináció után csökkenhet a SARS-CoV-2-fertőzésre való fogékonyság vagy a kialakult betegség súlyossága.

#2
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2020-10-29

Az élő kórokozókat tartalmazó vakcinák éberebbé teszik a veleszületett immunrendszert, így BCG-, kanyaró-mumpsz-rubeola- vagy orális poliovirus-vakcináció után csökkenhet a SARS-CoV-2-fertőzésre való fogékonyság vagy a kialakult betegség súlyossága.

#3
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2019-10-24

Egy új tudományág, a szociovirológia szerint a vírusok is élőlények, amelyeknek a különböző törzsbe tartozó egyedei is megérthetik egymást.

 

#4
Orvostovábbképző Szemle XXIV. évf. 7-8. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2017-07-17

A humán immundeficiencia vírus okozta fertőzés mára jól kezelhetővé vált: az antiretrovirális terápia (ART) csaknem normális életkilátásokat ígér. Cik­künk sorra veszi az elsődleges ellátás lényeges szempontjait. A klinikusnak a kombinációs ART mielőbbi megindítására kell törekednie, de mérlegelve azt, hogy a beteg alkalmas-e az élethosszig tartó terápia megkezdésére. Az ART elindítását követően a vírusszám és a CD4+limfocita válasz monitoro­zása alapvető a vírusszuppresszió biztosításához. 

#5
Gyermekgyógyászati Továbbképző Szemle XX. évf. 5. szám
OTSZ Online
2015-12-29

Miután 2002-ben az európai régiót mentesnek nyilvánították a vad poliovírustól, 2015 szeptemberében újra megjelent a gyermekbénulás Európában. A poliomyelitis végleges eltüntetéséhez világszerte minden gyermek beoltása szükséges. Mindazoknak, akik polio-endémiás területre utaznak, szükségük lehet egy emlékeztető védőoltásra.

#6
Orvostovábbképző Szemle XXII. évf. 12. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Egyéb >> Visszapillantás
2015-12-29

Három nevet mindenképpen meg kell említeni, ha a fertőző gyermekbénulás leküzdéséről esik szó. Albert Sabin megfejtet­te a fertőzés terjedésének titkait, és kifejlesz­tette a szájon át alkalmazható oltóanyagot. John Enders Nobel-díjas tudós már kémcső­ben tudta szaporítani a poliovírust. Viszont Jonas Salk volt az, aki a történelmi áttörést véghezvitte: elkészítette az első oltást, ami megvédett a járvány terjedése ellen.

#7
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2014-10-29

A szerzők vakcina-okozta paralízises gyermekbénulás és BCG-ózis kialakulását ismertetik egy, az USA-ba bevándorló, súlyos kombinált immunhiányos gyermeknél, rámutatva az átfogó családi kórtörténet és az országonként eltérő oltási gyakorlat ismeretének fontosságára. 

#8
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2012-08-31

A járványos gyermekbénulást okozó poliovírus 1-es, illetve 3-as szerotípusa ma is endémiás Nigériában, Pakisztánban és Afganisztánban, s további három országban kell még számolni az átvitelével. A globális polioeradikáció WHO-programja szerint ez év végéig kellene a himlővírus és a keleti marhavész vírus sorsára juttatni a kórokozót...

#9
Orvostovábbképző Szemle XIX. évf. 7-8. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Egyéb >> Esettanulmány
2012-08-17

Az orvosi gondolkodásban sokáig az a kép élt, hogy a poliomielitisz (gyermekbénulás) háromfázisú betegség: az akut fázist felépülés, majd stabilizációs fázis követi. Az 1980-as években az USA-ban kezdtek felfigyelni arra, hogy a korábban poliomielitiszen átesett betegeken új tünetek és panaszok jelentkeztek, az önellátó képesség beszűkülésével. A napi tevékenységek, amelyek a heveny bénulásos poliomielitiszből való felépülés után évekig kivitelezhetők voltak, akár segédeszköz nélkül is, egyre nehezebben vagy csak segítséggel voltak elvégezhetők. Az alábbi eset kapcsán bemutatom a poliovírus támadása és a több évtizedig tartó, neurológiai és funkcionális szempontból stabil időszak után váratlanul megjelenő tünetegyüttest, az ún. posztpolió szindrómát.

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.