>   Aktuális   |   >   Szimpózium   |   >   Összefoglaló közlemény   |   >   Cikkreferátum   |   >   E-medicina   |   >   Ránézek és megmondom
 
hirdetés
 
a.png

Aktuális

>

Sztíviakivonattal enyhíthetők a zsírmáj tünetei

Most nyilvánosságra hozott állatkísérletes adatok szerint sztíviakivonattal enyhíthetők a máj zsíros elfajulását kísérő tünetek. Ennek jelentősége abban áll, hogy a jelenlegi tendencia mellett hamarosan a zsírmáj lehet a májtranszplantáció leggyakoribb oka.

>

Gyógyszer-engedélyeztetés: mit jelent az „orphan designation”

Korábbi cikkeinkben gyakran szerepel, hogy az EMA egy frissen engedélyezett gyógyszere jó pár évvel korábban már megkapta a „ritka betegségek gyógyszere” (orphan medicine) minősítést. Mostani összefoglalónkban a minősítés célját és engedélyeztetésben betöltött szerepét járjuk körül.

>

A metformin esetleges újabb hatása

Egy kis esetszámú vizsgálat azt mutatta, hogy  metformin szedés esetén több glukóz ürül a széklettel, ami valószínűleg hozzájárulhat a szer vércukorszint csökkentő hatásához.

>

A COVID-19 hatása a szív- és érrendszerre

A COVID-19-fertőzésen átesett betegek jelentős részének súlyos szív- és érrendszeri szövődményekkel kell szembenézniük. Ezen túlmenően a légúti manifesztációk kezelése is kardiovaszkuláris következményekkel fenyeget - hosszabb távon is.

>

Hogyan történjen a mesterséges lélegeztetés?

A sisakon, vagy maszkon keresztül történő (nem invazív) lélegeztetéssel sok esetben elkerülhető lehet az intubálás.

>

Egy ígéretes tau-gátló rapidan progrediáló demenciára

Egy vizsgálat alatt álló tau-gátló, hidrometiltionin a frontotemporális demencia viselkedési variánsában a betegek felében csökkentette a klinikai leromlást és az agyi atrófiát.
-
e.png

Az Európai Gyógyszerügynökség hírei

>

Európában is forgalmazható a remdesivir

Az Európai Gyógyszerügynökség emberi felhasználásra szánt gyógyszerekkel foglalkozó bizottsága (CHMP) pozitívan véleményezte a COVID-19 kezelésére szolgáló Veklury (remdesivir) készítményt.

>

Lefamulin közösségben szerzett tüdőgyulladásra

Az EMA CHMP pozitívan véleményezte a kórházon kívül (közösségben) szerzett bakteriális eredetű tüdőgyulladás kezelésére szolgáló Xenleta (lefamulin) antibiotikumot.
-
hirdetés
 
sz.png

Szimpózium

>

A duzzadt láb az angiológiai ellátásban

Az általános orvosi rendeléseken gyakran előforduló tünet a láb dagadá­sa. Akut és krónikus betegségek egyaránt rejtőzhetnek mögötte. 
-
ooo.png

Összefoglaló közlemény

>

Élelmiszer-allergiák – elmélet és gyakorlat

Az allergiák egyénre szabottak – nincs két, pontosan egyforma eset, mert azonos kiváltó ok mellett is teljesen különböző az egyes allergiát kiváltó anyagokra való szenzibilizálódás és a sokféle tüneti megnyilvánulás. 

>

Az erythropoiesis stimulációja daganatokhoz társuló anaemiákban

A daganatos betegek életminőségét leginkább rontó vérszegénység szer­teágazó okokkal magyarázható, köztük a kemoterápia fontos negatív etiológiai tényező. 

>

Várandósok gyakori akut kórállapotainak kezelése

A háziorvosnak képesnek kell lennie arra, hogy elkülönítse a várandósság alatt gyakran előforduló kórállapotokat, felismerje a szülészeti és a sürgős nem szülészeti problémákra utaló jeleket. A nem szülészeti betegségek jelentős része az alapellátás körében is kivizsgálható és kezelhető. A lépcső­zetes megközelítés – melynek során rutinszerűen keressük az összes okra visszavezethető figyelmeztető jeleket és panaszokat, miközben számításba vesszük a becsült terhességi kort is – jó minőségű ellátást, valamint közös döntéshozatalt tesz lehetővé a családorvos és a várandós között.
-
r.png

Rövid közlemény

>

A pulmonális artériás hypertonia napjainkban: bővülő terápiás lehetőségek, javuló túlélés

Az erélyes kombinációs terápia jelentős javulást eredményez a pulmonális artériás hypertonia túlélésében, bár továbbra is súlyos betegséggel állunk szemben. 
-
c.png

Cikkreferátum

>

Az atezolizumab hatásosabb a szorafenibnél hepatocelluláris carcinomában

Biztató, statisztikailag szignifikáns eredményeket mutatott az atezolizumab és a bevacizumab kombinációban történő alkalmazása irreszekábilis hepatocelluláris carcinomában a III. fázisú IMbrave150 klinikai vizsgálat adatai szerint.   
-
e.png

E-medicina

>

Laborvizsgálat otthon!? Igen: a point-of-care labordiagnosztika és az okostelefon

Ha hazánkban elérhető lenne pl. a hepatitis C fertőzés diagnózisában az ún. betegágy melletti laboratóriumi diagnosztika, az jelentősen növelné a megtalált betegek számát. Nem kellene megvárni a – jó esetben – na­pokkal később kapott eredményt (és az újabb orvos–beteg találkozást), hanem, ha már a rizikós beteget el lehetett érni, azonnal lehet cselekedni. Óriásit lendített ezen is az okostelefonhoz kötődő mobile-Health. Ezt mu­tatom be itt.
-
r.png

Ránézek és megmondom

>

Többszörös ízületi ficammal jelentkező nőbeteg

Egy 65 éves nőbeteg elesést követően kialakult bal oldali könyökficam miatt került kórházi felvételre. Kórelőzményében gyermekkora óta visszatérő ízületi ficamok és több ízületén ortopédiai beavatkozások szerepeltek. Fiatalabb korában képes volt arra, hogy egyenes térddel csípőből előrehajolva a tenyerével megérintse a talajt.
-
b.png

Betegtájékoztató

>

Diabetes insipidus

A diabetes insipidus – ejtsd: diabétesz inszipidusz, magyarul „szomjbe­tegség” – olyan kórállapot, melynek fő jellemzője nagy mennyiségű, híg, vízszerű vizelet ürítése és csillapíthatatlan szomjúságérzés, állandó folya­dékfogyasztás. Bár a tudományos nevük részben megegyező, a szomjbe­tegség csak abban hasonlít a cukorbetegséghez, hogy annak is sok, híg vizelet ürítése lehet az első tünete.
-

Kapcsolat

KIADÓ:

Professional Publishing Hungary Kft.
1037 Budapest, Montevideo u. 3. 
Telefon: +36-1-430-4500 
Fax: +36-1-430-4519
E-mail: tomori.anett@pphmedia.hu

Főszerkesztő:  

Dr. Nagy Judit 
Tel: +36-1-430-4511
Fax: +36-1-430-4519
E-mail: nagy.judit@pphmedia.hu

Szerkesztő:

Dr. Simonfalvi Ildikó
Tel: +36-1-430-4520
Fax: +36-1-430-4519

Ügyfélkapcsolat:

Pécsi Andrea
Tel: +36-1-430-4516, 30-552-5024
Fax: +36-1-430-4519
E-mail: pecsi.andrea@pphmedia.hu

Bodnár Ágnes
Tel: +36-1-430-4575, 20-964-8292
Fax: +36-1-430-4519
E-mail: bodnar.agnes@pphmedia.hu

A hírlevéllel kapcsolatos technikai ügyintézés:

Tomori Anett
Tel: +36-1-430-4520
Fax: +36-1-430-4519
E-mail: tomori.anett@pphmedia.hu

-
© 2009 - 2020, OTSZ Online
 A PPH Media adatkezelési tájékoztatóját ITT olvashatja.