hirdetés

A metformin esetleges újabb hatása

Egy kis esetszámú vizsgálat azt mutatta, hogy  metformin szedés esetén több glukóz ürül a széklettel, ami valószínűleg hozzájárulhat a szer vércukorszint csökkentő hatásához.

hirdetés

Bár a metformin a 2-es típusú cukorbetegség világszerte leggyakrabban használt, 60 éve ismert gyógyszere, a hatásmechanizmusa nem teljesen ismert – írták Dr. Yasuko Morita (Kobe University, Japán) és munkatársai a Diabetes Care c. lapban 2020. június 3-án online megjelent tanulmányukban. A metformin csökkenti a májban a glukoneogenezist, és valószínűleg hat a bél mikrobiotájára is.

A Kobe Egyetemi Kórházban 2016 és 2018 között 1246 betegnél végeztek teljes test PET/MRI vizsgálatot daganatkeresés céljából a radioaktív 18F-jelzett fluorodeoxiglükóz (18F-FDG) tracerrel. (Mint ismert, a daganatok fokozott anyagcseréjük miatt több glukózt vesznek fel). A betegek 40%-a pancreas tumorban, 4-12%-ban pancreatitisben szenvedtek, vagy egyéb rákjuk volt. A vizsgált betegek közül 244 betegnek volt 2-es típusú diabetese, közülük 50-en szedtek metformint, az összehasonlítás során 24 metformin szedő beteg adatait vetették össze 24 metformint nem szedő diabatases beteg adataival. A betegek átlagos életkora mindkét csoportban 71 év volt, BMI-jük 24,5 kg/m² volt, átlagos HbA1c-jük 7,6% volt és 56%-uk volt a férfi. A metformin-szedőknél szignifikánsan nagyobb volt a 18F-FDG felvétele (a radioaktivitás) az ileumban és a colonban a metformint nem szedő diabetesesekben észlelt radioaktivitás halmozódáshoz képest, ami arra utal, hogy a tracer nem az epeutakon keresztül került a bél lumenébe, hanem a bél nyálkahártyáján át keresztül. A szerzők megjegyzik, hogy már korábban 18F-FDG-vel végzett sorozatos PET/CT is látszott, hogy a metformin stimulálta a radioaktív cukor felvételét a bélben, de nem lehetett eldönteni, hogy az aktivitás a bél lumenében, vagy a bélfalban van. A PET/MRI tisztább képet ad, különösen az olyan szervekben, melyek mozognak.

Összefügg ez a metformin vércukor-csökkentő hatásával?

A metformint kapó betegeknél észlelt fokozott intraluminális 18F-FDG felvétel arra utalt, hogy a metformin elősegítette a glukóz kiválasztódását a vérből a székletbe. A megfigyelés korlátja a kis betegszámon túl az, hogy az izotóp esetleges túlcsordulása miatt nehéz megítélni a bélfal és a bél lumen radioaktivitásának különbségét. Ezért további vizsgálatok során dönthető el csak, hogy a metformin milyen mértékben fokozza a glukóz-transzportot, továbbá az, hogy ez a megfigyelt jelenség összefüggésben van-e a metformin vércukor-csökkentő hatásával.

Jobban megértjük, hogy hogy működik egy régi gyógyszer

Dr. Vanita R. Aroda (Brigham and Women’s Hospital, Boston, Massachusetts) jelentősnek tartja azt a felfedezést, hogy „a metformin esetleg nem csak közvetlen módon vesz részt a vércukorszint szabályozásban, hanem kölcsönhathatásba léphat a belek endokrin rendszerével oly módon, hogy befolyásolja a mikrobiomot és a bélflórát.” Egy 3 éve megjelent közlemény részletesen foglalkozott a metformin eddig megismert igen komplex hatásmechanizmusával, kitérve a máj cukortermelés csökkentésén kívüli számos egyéb - a diabeteshez társuló multiplex betegségekben betöltött- kedvező hatására.

Ezek a hatások azonban -épp kedvező voltuk miatt - nem befolyják, hogy a metformin továbbra is a 2-es típusú diabetes első választású gyógyszere marad.

Talán az SGLT1 transzporterek szerepelnek a jelenségben

Az tudjuk, hogy az SGLT2 gátlók vércukorszint hatása azon alapul, hogy elősegítik napi 10-100 g cukor vizelettel történő ürülését, de nem tudni, van-e összefüggés az SGLT2 gátlók ezen hatása és a metformin széklettel történő cukorürítést fokozó hatása között. A bélfalban lévő enterocitákban SGLT1 transzporterek vannak, melyek felveszik a cukrot, és ezek az enterociták más transzporterekkel (pl. GLUT2) együtt szerepet játszhatnak a glukóz bélfalon keresztüli kiválasztásában is, a belekben expresszált SGLT1 összefügg a cukor transzporttal. Az SGLT1 gátlása valószínűleg növeli a glukóz szállítását a bélbe, ez támogatja a GLP-1 szekréciót és befolyásolja a bél mikrobiotát. Érdekes felvetés, hogy „ez mind a metformin hatásmechanizmusának a része lenne?”

Forrás:

1. Busko M. Metformin may boost glucose excretion in stool. Medscape Medical News. June 12, 2020.

2. Yasuko Morita, Munenobu Nogami, Kazuhiko Sakaguchi, et al. Enhanced release of glucose into the intraluminal space of the intestine associated with metformin treatemnt as revealed by [18F] fluorodeoxyglucose PET-MRI. Diabetes Care 2020 May; dc200093. https://doi.org/10.2337/dc20-0093

 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.