hirdetés

A derékfájást okozó rectus diastasis hatékony kezelése az életmódbeli szokások tudatos és tartós megváltoztatásával tehető teljessé. Abban, hogy célhoz érünk-e, a kommunikáció döntő fontosságú. Pár jól megválasztott mondat hatalmas lehetőség a kezünkben. Használjuk ki!

A katéteres ablációval kapcsolatos felvilágosítás célja – csakúgy, mint a más invazív procedúrák előtti felvilágosításé – a műtéttől várható előnyök és az esetlegesen előforduló szövődmények számbavétele, hogy a beteg mindezek ismeretében dönthesse el, aláveti-e magát a beavatkozásnak. 

Ezt a ritka anyagcsere-betegséget részletesen meg kell ismernie, hogy megértse, megfelelő diétával és életmóddal  megelőzhető a betegség tüneteinek kialakulása.

Az alsó végtag artériái meszesedése okozza, hogy bizonyos távolság megtétele után lábszárizomzatában oly mértékű izomlázszerű fájdalmat érez, amely rövid pihenőre kényszeríti. 

Az aluszékonyság állandó balesetveszély forrása, az álmos ember figyelmetlen, teljesítménye csökken, és folytonos, sikertelen küzdelmet vív az elalvás ellen, ezért fontos, hogy orvoshoz forduljon.

Az intervenciós radiológus sajátos helyzetben van, a beteget általában csak közvetlenül az érfestés előtt látja, és a beteg későbbi gondozásában is csak esetenként vehet részt. 

A közkórházi betegek többnyire készséggel állnak rendelkezésre, örülnek az érdeklődésnek, és ritkán veszik tolakodásnak a fizikális vizsgálatot.

A mellékpajzsmirigyek fokozott hormontermelése következtében a kalcium a csontokból a vérbe kerül, s a vér magas kalciumszintje csontritkulást eredményez. 

A stroke, hirtelen kialakuló agyi keringési "katasztrófa", agyvérzés, vagy az agyi erek elzáródása miatti infarktus.  

Ha az ízületi arthrosist gyulladás kíséri nem szteroid gyulladáscsökkentő felírására is sor kerül. Szedésekor figyelni kell, hogy nem jelentkeznek-e gyomorpanaszok   

A szívpanaszokkal notóriusan orvoshoz szaladó, de a fizikális vizsgálatok alapján egészséges beteget a valószínűsíthető pánikszindóma miatt pszichiáterhez irányítjuk. 

A hyperthyreosis radiojód kezelésekor a betegek félnek attól, hogy a sugárzástól rákot kapnak. Meggyőzésükhöz sok türelem szükséges. 

A magasvérnyomás-betegség lényege, hogy a verőerekben megnő a nyomás, s emiatt nagyobb munka hárul a szívre és nagyobb nyomás nehezedik az erek falára, ami elsősorban a vese, az agy és a szem károsodását eredményezheti. 

A 36 éves nőbeteg, aki mindig is aktív, társaságkedvelő, kiegyensúlyozott volt, körülbelül 2 hónapja egyre rosszabbul alszik (hajnalban ébred), szorong, fáradékony, kedvetlen, inaktív, munkahelyi (főkönyvelői) feladatait és otthoni munkáját csak nagy erőfeszítések árán tudja ellátni. Dekoncentrált, feledékeny, szétszórt. Az utóbbi egy hónapban étvágytalanná is vált, 3-4 kg-ot fogyott. Családi és munkahelyi körülményei kifejezetten jók, ezért maga sem érti, hogy mi történt vele. Az utóbbi hetekben többször is gondolt a halálra – pontosabban arra, hogy így nem érdemes élni, jobb lenne meghalni –, de konkrét szuicid terve, szándéka nincs. Belgyógyászati osztályon történt részletes kivizsgálás után (annak negatív eredménye, illetve depresszió gyanúja miatt) küldték pszichiáterhez. A depresszió diagnózisának közlése után a beteg kissé meglepődve közli: De hát én nem vagyok bolond... Bolondok csak a viccekben, regényekben és színdarabokban vannak, a sokféle pszichiátriai betegség egyike sem fedi le a „bolond” fogalmát.
hirdetés
hirdetés

books.medicalonline