hirdetés

A hátrányos egészségügyi helyzetben levő emberek: a mozgásuban korlátozottak, a halláskárosodottak, a látássérültek, az implantátumokkal rendelkezők és a viselkedési zavarokban szenvedők utazását az orvos is különféle módol

 számára egyre több lehetőség nyílik az utazásra.

Egyes irodalmi adatok szerint az utazók 30–50%-a betegszik (sérül) meg az utazás alatt. Ezért az utazási orvostani tanácsadáskor már rutinszerűen kell az utazási biztosítás megléte iránt érdeklôdnünk, hiánya esetén megkötését javasolnunk. 

A magyar utazók az Európai Únió országaiba utazásukkor az európai egészségbiztosítási kártya kiváltása esetén limitált betegellátásra jogosultak, célszerú tehát biztosítást is kötni. 

Hazánk több mint 40 000 vizsgával rendelkező könnyűbúvára e kedvtelésért külföldre kell utazzon,  ellátásuk is az utazási orvostan feladata.

A váradnós és a szoptató anya, a kisgyermek és az idős személy, az immunhiány betegségben szenvedők, valamint a hátizsákkal hosszú, több hetes túrára indulók fokozottan veszélyeztetettek.

Az utazás előtti tanácsadás során felmérjük, hogy az utazó képes-e jelen utazását abszolválni, és az utazással összefüggő betegségeket hogyan tudja elhárítani. Az így kapott információ birtokában megfelelő prevenciós lépésekre kerül sor.

A krónikus betegség nem kontraindikációja az utazásnak: megfelelő utazás előtti tanácsadás után szinte minden idült betegségben szenvedő bátran útnak indulhat.

Noha az utazók fertőző betegségeinek megelőzése a betegségek súlyossága és a visszahurcolásuk megakadályozásának fontossága miatt alapvető utazás-orvostani feladat.

A célhely betegséget okozó tényezői lehetnek a felkeresett terület földrajzi elhelyezkedéséből eredő ártalmak, az adott területen endémiás fertőző betegségek, valamint a helyi flóra vagy fauna által okozott kórképek.

Az utazás okozta betegségek morbiditását leginkább az egyén fizikai, pszichés vagy egészségi állapota befolyásolja. 

Az utazás körüli megbetegedések között egyre nagyobb az utazás okozta és a krónikus betegségek, valamint a balesetek, sérülések aránya a járványos betegségekkel szemben.

Az utazási orvostan olyan új, interdiszciplináris tudomány, melynek fő célja az utazók életben és egészségben tartása; a betegségek és balesetek hatásának csökkentése változatos módszerekkel.

hirdetés
hirdetés

books.medicalonline